Wpis z mikrobloga

Mireczki. Mam dostep do #wykopapi i chce zebrac wszystkie wpisy na mikroblogu z tagu o samochodach z ostatnich 2 lat i zrobic wykres/policzyc ile dane slowo wystapilo w komentarzach/samym wpisie np. ford mondeo w ciagu tego okresu.

Czy ktos robil cos podobnego?
Jak sie do tego zabrac w ogole?

Sa jakies gotowe narzedzia do podobnych zabaw?

Moge lokalnie postawic lokanie cokolwiek co to pokaze np. Grafana/Prometheus ale chcialbym zrobic to szybko i skutecznie, aby w efekcie wyszlo mi np. ze ford mondeo byl najczesciej polecanym modelem samochodu.

taguje rowniez #pracait #programowanie #kiciochpyta dla zasiegu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chybaDapi @WykopX Jak wykop 2.0 wchodził to nie było żadnych limitów 🥲 scrapowało się ±100 requestów na sekundę i cały wykop od momentu powstania w parę dni się ściągał.
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO daloby się, tylko czy jest sens żeby to robić? :)
PS. Fajny masz login

@BArtus @chybaDapi @czoo @tyrytyty
Ja to bym chciał was nieskromnie podpytać jaki pomysł wymyśliliście na scrapowanie aktualnych komentarzy pod wpisami (ew. pod znaleziskami) ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@BArtus serio? Co za gonwo to api. Czyli curlem request, wyciaganie wartosci sedem czy regexem i sleep aby ban nie polecial?
@chybaDapi jaki jest limit requestow? Znasz tak z glowy? Nie szukalem jeszcze w docs.
@WykopX o masz, dzieki wielkie. Chce sie zabrac za to w piatek i zerkne to co napisales, chwilowo nie mam dostepu do kompa aby to przeklikac.

Jest jakis tag do scrapujacych? Z ciekawych rzeczy
  • Odpowiedz
@WykopX: bo czym tu się chwalić, to ledwie próba uporządkowania chaosu, zawracanie kijem rzeki. Gdyby zadziałał hive mind i choć kilka osób dorzuciłoby cegiełkę lub dwie, to może liczba powtarzających się pytań o to samo by zmalała. A tak - to taka walka jak Rybeczki z ludźmi postującymi byle co na tagu elektronika :)

To też odpowiada na pytanie czy warto "przywracać" wątki - w sumie sam się nieraz zastanawiałem.
  • Odpowiedz