Wpis z mikrobloga

Nie chce tu dyskredytować TMI ani jego opus magnum, ale zastanawiam się czy same jednostki CHEC, które są w instytucie i przyrządy takie jak EEG czy EMG wykorzystywane w programach Discovery nie przyczyniają się jakoś do osiągania OBE. Co mam na myśli: deprywacja sensoryczna (tu w postaci wyciemnionej jednostki z łóżkiem wodnym) pomaga odciąć wszystkie zmysły co ułatwia w wejście w odmienne stany, do tego bardzo specyficzne nagranie podłączane z dudnieniami binuralnymi pomagające się bardziej zrelaksować przy zachowaniu uwagi i narządy jak EEG czy EMG (opisane w książce R. McKnight) pozwalajace sprawdzić czy osoba znajduje się w stanie głębokiego transu co pozwala też dokładnie pomoc się zrelaksować (ale to tylko w PREP i Discovery)
Oczywiście same nagrania też dają efekt ale te ułatwienia niejako pomagają ;) (o może ktoś mógłby pójść spróbować do komory deprywacyjnej i słuchać HS z F10)

#oobe
billuscher - Nie chce tu dyskredytować TMI ani jego opus magnum, ale zastanawiam się ...

źródło: 710tsNccGjL._AC_UF350,350_QL50_

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@billuscher Co do OBE to niewiele osób osiągało OBE podczas tych programów. W tych programach mówi się przede wszystkim o Focusach. Chociaż w GV i w GE są ćwiczenia pod OBE ale celem są Focusy a OBE jest jedną z możliwości. Takie rozumowanie i podejście wyszło od Bob'a. Dopiero w ostatnich latach instytut zmienił podejście i częściej mówią o OBE. To info pochodzi od Mark Certo który był dźwiękowcem pracującym z
  • Odpowiedz
  • 0
@Dreampilot: A Focusy (przynajmniej >10) to nie OBE? Tak się właśnie zastanawiałem, w 1 części Bob opisywał jako wyjście z ciała a w kolejnych jako subtelna zmianę świadomości. Tak, nie jest to warunek konieczny chociaż mega pomaga, odcięcie zmysłów chyba wprowadza użytkownika w niski stan fal mózgowych więc to świetne ułatwienie :)
  • Odpowiedz
@billuscher Na screenie jest pytanie o OBE z instrukcji do GE Wave I. Najważniejsze jest ostatnie zdanie.
Najpierw celem instytutu było badanie OBE ale jak coraz więcej ludzi miało kontakt z ćwiczeniami stworzonymi przez Monroe tym bardziej okazywało się że nie wszyscy są w stanie osiągać OBE tak jak Monroe. Jak osiągali to nie byli w stanie kontrolować tego fenomenu tak jak Robert. To co osiągali ludzie to odmienne zdanie świadomości
  • Odpowiedz
  • 0
@Dreampilot: właśnie zakładałem że Focusy to jakby przesunięcie fazy do innych wymiarów energetycznych
Jeśli chodzi o Ganzfeld ostatnio zacząłem eksperymentować dość ciekawe efekty prawie chyba wszedłem w trans
  • Odpowiedz
@billuscher Monroe właśnie tak to opisywał jako przesunięcie fazy. Ale dalej w ciele fizycznym. Więc Focusy to tak jakby głęboki trans lub medytacja. Tak jak na tym screenie pisze o OBEs "they are just a small part of our programs".
Tanki deprywacyjne są w każdym większym mieście więc możesz spróbować. Chociaż ja chyba bym się czuł nieswojo w czymś takim i w obcym miejscu. No ale może po wielu wizytach bym
  • Odpowiedz