Wpis z mikrobloga

Jest projekt napisany w Spring Boot 2.4.4. Teraz mam do wyboru albo upgrade do 3.3.3, albo na jakiś nowoczesny framework typu Quarkus. Szczerze to nie śledzę zmian w Springu i nie wiem, na czym to teraz stoi. Obecnie brakuje mi hot reload, a sama aplikacja dość długo wstaje. Tylko jeśli zdecyduję się przepisać wszystko na inny fw, to tydzień roboty.

Stack w tym projekcie:

Back-end
- Spring 2.2.4
- Scylla (Cassandra) (jako główna baza, bo pośrednik od klienta tak sobie zażyczył i teraz się męczymy)
- Elastic do wyszukiwania
- Pulsar (kolejne g... co się wysypuje i trzeba od nowa tworzyć kontener, bo Kafka za wolna, a systemy kolejkowe to już w ogóle)

Front-end
- Angular 11 podniesiony do 18 (chwilę się męczyłem, ale teraz jest znacznie łatwiej)
- Angular Material (gorszego FW do UI nie ma, ale na razie zostawiam)
- kilka komponentów z PrimeNG

Pośrednika już nie ma i teraz mam pełną kontrolę nad technologiami.

Przejście ze Springa 2.2.4 na 3.3.3 to też będzie masa roboty, stąd zastanawiam się nad przejściem na inny FW.

#java #spring #quarkus
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: aha, podbicie springa to za duzo roboty wiec trzeba caly projekt przepisac? twoj pm to nie powinien wam na to pozwolic tylko was wszystkich wypierolic
  • Odpowiedz
@srgs: tam jest cały kod do wywalenia, bo deweloperzy obchodzili ograniczenia Cassandry na różne sposoby, co się nawet seniorom z 50+ doświadczenia nie śniły, poza tym w zapytaniach GET często są modyfikowane encje, itd.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: 7 lat w Javie robię i byłem w paru projektach gdzie była używana Cassandra i zawsze to było o-----------e jakiś cudów na kiju o których piszesz xD Do tej pory zastanawiam się na c--j się ludzie pchają w tą technologię jak Można wiele rzeczy o--------ć bez tego gówna
  • Odpowiedz
@srgs: ważniejsze czy od razu nie przejść na relacyjną bazę albo jakąś inną alternatywę nosqlową, to jest coś a'la portal społęcznościowy, że można pisać posty (z załącznikami), są kategorie, ma być sortowanie, szukanie, generalnie to Cassandra była po to, żeby scrollowanie w dół działało wydajnie przy dużej ilości danych, ale utrudnia wiele innych operacji, a przede wszystkim zachowanie integralności danych
  • Odpowiedz
Do tej pory zastanawiam się na c--j się ludzie pchają w tą technologię jak Można wiele rzeczy o--------ć bez tego gówna

@Ksiega_dusz: U nas klient tak chciał. A jaką alternatywę proponujesz? Klientowi chodziło głównie o to, żeby scrollowanie działało szybko i żeby posty dało się umieszczać w wielu kategoriach (po to używamy wide table).
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Serio estymujesz że to 5 dni roboty (napisałeś tydzień) przepisanie tego np na Quarkusa? Nie byłbym taki optymistyczny bo tam w c--j kwiatków może wyjść po drodze. No chyba że lubisz się deklarować a potem n---------c darmowe nadgodziny to spoko.
  • Odpowiedz