Wpis z mikrobloga

Miałem w końcu zakładany aparat w zeszłym tygodniu. Nigdy jakoś specjalnie nie dbałem o zęby poza szczotkowaniem raz dziennie co wieczór (a był okres kiedy i z tym miałem problem), żadnego nitkowania, płukania czymś tam, ani nic w tym stylu. Ogólnie mam parę plomb, ale jakoś nigdy nie miałem większego problemu, chyba kwestia genetyki, bo cukru sobie nie oszczędzałem.

Chciałbym to teraz zmienić i wyposażyć się w optymalne rzeczy do zachowania higieny zębów i jamy gębowej.
Co polecicie do wymienionych pozycji:
-szczoteczka; mam manualną i chyba jest okej
-irrygator; słyszałem że dobre przy aparacie, jaki model wybrać? Słyszałem, że niektóre mają za dużą moc
-nici dentystyczne; dostałem od ortodonty nici superfloss i są okej
-płyn do płukania ust; coś z alko czy bez? Pod aparat czy po prostu wziąć pierwszy lepszy ze sklepu?
-płukanka do jamy ustnej; słyszałem o jakichś płukankach z ziół i się na tym zastanawiam, mam tendencję do powstawania aft i boję się że przy aparacie się nasili choć mam obecnie spokój

Jeśli macie coś jeszcze do dodania, to piszcie (np. coś o tabletkach do czyszczenia aparatu słyszałem)

#dentysta #ortodonta #stomatologia #zeby #ortodoncja #aparatnazeby #aparatortodontyczny #zdrowie #higiena
OktawianAugust - Miałem w końcu zakładany aparat w zeszłym tygodniu. Nigdy jakoś spec...

źródło: meme

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@OktawianAugust Zainwestuj w szczoteczkę soniczną. Jest duża różnica w porównaniu do ręcznej. Te lepsze typu Sonicare można używać spokojnie nawet przy aparacie ortodontycznym
  • Odpowiedz
@stan89 Badania pokazują, że przy prawidłowej metodzie szczotkowania nie ma większych różnic, a zwykłe elektryczne rotacyjne wypadają lepiej niż soniczne.
Najważniejsze jest mieć dobrą technikę szczotkowania. Najlepiej podejść do hiegienistki stomatologicznej żeby wytłumaczyła metody. Najłatwiej jest myć rotacyjną elektryczną, bo wystarczy przykładać do zębów i samo myje, ale przy aparacie jest ciężej.
Irygator jest średni, bo najważniejsze jest mechaniczne oczyszczanie, a strumieniem wody ciężko jest doczyścić przestrzenie międzyzebowe. W przypadku aparatu
ali_baba - @stan89 Badania pokazują, że przy prawidłowej metodzie szczotkowania nie m...

źródło: temp_file4701109267684786956

Pobierz
  • Odpowiedz