Wpis z mikrobloga

hej, jest jakieś pióro ze stalówką LH inne niż Lamy? jestem leworęczny, poszukuję czegoś z LH i szybkoschnącym tuszem. Najlepiej też coś co pisze cienko, ale już samo LH jest wyzwaniem, więc nie będę marudzić. Lamy mi nie siedzi wizualnie zwyczajnie, chciałbym coś bardziej "biznesowego"
#pioro #piorawieczne #kaligrafia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@happy3dprints kiedyś spotkałem się z opinią że te LH to pic na wodę bo stalówki szlifowanie są symetrycznie, a problemy leworęcznych to szybkość schnięcia atramentu, technika pisania i odpowiedni papier. Nie jest leworęczny więc powtarzam to co zasłyszalem.
Samo cienko piszące to połowa sukcesu z szybkością schnięcia. Mi osobiście pasują atramenty Diamine - kwestia koloru jaki preferujesz (proponuję biznedowy czerwony pod cyrografy które bedziesz podpisywać). Skoro ma być cienko to proponuję
  • Odpowiedz
kiedyś spotkałem się z opinią że te LH to pic na wodę bo stalówki szlifowanie są symetrycznie, a problemy leworęcznych to szybkość schnięcia atramentu, technika pisania i odpowiedni papier. Nie jest leworęczny więc powtarzam to co zasłyszalem.

@ruffio nope, te Lamy są lekko ukośnie szlifowane, i leworęczny znajomy który całe życie pisze piórem twierdzi że rzeczywiście jest dla niego wygodna kiedy ją dostał.
  • Odpowiedz
  • 1
@Rittel z kolei kolega z liceum pisał zwykłym drapakiem - Herb 330 z zalanym śmierdziuchem Hero. Ale on tak dziwnie rękę układał, nawet nie potrafię opowiedzieć jak. No ale to były inne czasy. Ten Sailorek piękny, miód malina

- Możliwe, że w naszej wsi pojawiła się poważna choroba
- leworęczność?
- nie, nie - mańkuta wygnaliśmy odpowiednio wcześnie i się nie zagnieździło
  • Odpowiedz
@ruffio: jest różnica, bo mańkuty pióra jakoś pchają, zamiast ciągnąć. Ale ogólnie prawda, że szybkość schnięcia atramentu (czyli też jego mała ilość na papierze) to nawet więcej niż połowa sukcesu

@Rittel lamy aion jakoś mi umknął, a fajny. Dzięki, zamawiam, trzeba będzie tylko stalówkę podmienić i eleganckie pisało będzie, dziękuję raz jeszcze!
  • Odpowiedz