Wpis z mikrobloga

#komputery #siecikomputerowe
Czołem murki

Jak niskim kosztem, bez ciągnięcia kabli przesłać internet 40-60 metrów dalej? Sytuacja jest następująca, w domu mam router Play (ar2140x) z 4 portami ethernet, do niego podłączony tp link deco e4 który zapewnia mi internet w piętrowym domu. Chcę dodatkowo udostępnić ten net na odległość. Mam jeszcze niewykorzystywany router Huawei B818, który można w tym celu wykorzystać.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tyfus_: a chcesz mieć punkt - punkt czy dookólnie? I gdzie przesłać? Do budynku? Na dwór? Do budynku to najlepiej dwie anteny panelowe skierowane na siebie. Dodatkowo musisz sprawdzić jak zapchany jest eter? Bo może być tak, że nie znajdziesz w miarę luźnego kanału i będzie wolna transmisja. I wtedy trzeba innych zabawek i to droższych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rasteris: Chcę sąsiadowi udostępnić internet, u mnie jest światłowód a sąsiad posiada biedackie LTE, które ledwo zipie. Dodatkowo mam mozliwość umieszczenia anteny, repeatera u mnie na dachu. Pomiędzy naszymi domami nie ma żadnych drzew ani zabudowań, w eterze jest tylko to co mój router rozgłasza
  • Odpowiedz
  • 0
@tyfus_ co? Ale po co ci antena zewnętrzna?? Co ty chcesz osiągnąć xD

Kupujesz 2 anteny używane jakieś mikrotik SXT Lite, za 80zl za sztukę znajdziesz z zasilaczami. U sąsiada montujesz, u sobie je montujesz i robisz most po prostu.
  • Odpowiedz