Wpis z mikrobloga

Dobra, na 99,9% można uznać, że Jacek Murański trzyma w domu urnę z prochami syna. Nie mogę napisać, kto dokładnie mi to potwierdził, bo obiecałem tej osobie anonimowość, ale źródło baaardzo legitne. Nie mniej jednak, w tym uniwersum wszystko możliwe, więc zostawiam 0,1% potencjalnego marginesu błędu. xD

Generalnie, jak ktoś nie wie, to prowadzę kanał na Youtube o tematyce kryminalnej "KEZUVLOG" i z nudów postanowiłem poszperać w tym temacie i popisać do różnych ludzi z otoczenia Murańskich, by dowiedzieć się o co chodzi z tym pochówkiem Mateusza i dowiedziałem się, że Jacek planował jakąś wyjątkową ceremonię pochowania prochów, a ostatecznie je po prostu trzyma nadal w domu w urnie.

Poszedłem o krok dalej i napisalem do osoby pracującej w zakładzie pogrzebowym, by dowiedzieć się, jak to możliwe i okazuje się, że urne z prochami może odebrać normalnie rodzina zmarłego i to na rodzinie spoczywa obowiązek pochówku. Za złamanie tego obowiązku grozi kara do 5000 zł lub 30 dni aresztu i podobno, zdarza się stosunkowo często, że ktoś decyduje się przyjąć karę, by pochować prochy poza cmentarzem, bo np.taka była wola zmarłego, by rozsypać gdzieś jego prochy w wyjątkowym dla niego miejscu, czy też zdarza się, że ktoś chce, aby urnę wrzucono do morza/jeziora czy zakopano przy domu. Wtedy rodzina liczy się z możliwą karą, ale spełniają ostatnią wolę bliskiej sobie osoby.

Z ciekawostek, u nas prawo nie zezwala na coś takiego, ale w wielu krajach można z prochami zrobić co się tylko chce. Nawet w Czechach możesz urnę wziąć do domu. Z jednej strony, może to się wydawać dziwne, bo przywykliśmy do tego, że u nas urny się chowa na cmentarzach, ale z drugiej strony, jeśli ktoś np. miał wolę, aby po śmierci jego prochy pochować na ogrodzie swojego domu, czy rozsypać gdzieś na plaży, to jestem w stanie w jakimś stopniu zrozumieć, że bliscy decydują się spełnić taką wolę.

Ps 1. Prochy ludzkie nie stanowią żadnego zagrożenia "biologicznego".

Ps 2. Na Youtube jest taki kanał "Tomek TV" gdzie chłop sobie nurkuje i wyciąga z jezior/morza różne rzeczy zgubione przez ludzi. No i podczas jednego nurkowania w Bałtyku znalazł właśnie urnę z czyimiś prochami. Podrzucam jako ciekawostkę niżej link. Swoją drogą, fajnie do obiadku pooglądać tego pozytywnego zajawkowicza. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#famemma
kezu5osiem100 - Dobra, na 99,9% można uznać, że Jacek Murański trzyma w domu urnę z p...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kezu5osiem100: nawet nie wiedziałem ze to jakies nielegalne trzymać prochy zmarłego, zawsze wydawało mi sie że to jeden z wielu standardów xD a pomijając to to jesteś obrzydliwy wesząc takie prywatne sprawy
  • Odpowiedz
@kezu5osiem100 ale Ciebie spotkać na tym tagu to się nie spodziewałam 😅 szacun za Twoją robotę!
Co do trzymania prochów w domu to jakoś wyjątkowo nie wydaje mi się to dziwne albo kontrowersyjne, bardziej się nasuwa tylko - po co? 😅 Bo znając tego starego mitomana to prędzej czy później będzie próbował to wykorzystać medialnie
  • Odpowiedz
@justyna-wejman: W sumie, nie wiem po co, ale moim zdaniem, to powinna być kwestia indywidualna, co zrobisz z prochami bliskiej Ci osoby. Jeśli masz ochotę, aby jakaś "część" tej bliskiej osoby była nadal w domu w postaci prochów, to prawo powinno na to zezwalać. Ale wiadomo, ten katolicki kraj na to nie zezwala, bo u nas kościół ma najwięcej do gadania w takich kwestiach. @kryminalnykwadrans U nich wszystko możliwe.
  • Odpowiedz
@kezu5osiem100: oprócz tego że kręcimy tu beke ze starego Murana to tak już bez śmiechu ja w tym nic dziwnego nie widzę. W USA to jest normalna sprawa i nikogo nie dziwi, że babcia czy dziadek sobie stoją na komodzie elegancko w urnie. Dopóki nie trzyma go w formalinie to ja tu nie widzę nic dziwnego a 5k to pewnie wliczone w koszta żeby mieć syna bliżej a nie na
  • Odpowiedz
@kezu5osiem100: ale ta ryba miała farta ja p------e to jest aż nie do pomyślenia. Pomyślcie: jesteś rybą pływającą po dnie Bałtyku, wygrywasz fajną loszkę, walicie kilka drinów i w głowie pojawiaja się chęć na cimcirimci. Widzicie niezle miejsce do kopulacji ale niestety okazuje się ze twoja loszka pląta sie w jakąś starą wyrzuconą sieć. Niestety i ten sam los spotyka ciebie. Teraz już czekasz aż zdechniesz bez jakiejkolwiek szansy na
  • Odpowiedz