Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@Rasteris wiadomo, jest jeszcze kwestia że część Warszawy ma wodę z Zegrza, ale nie wiem czy udział tych źródeł jest stały czy zmienny w czasie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@jalop tam @jalop tam jeszcze lepiej jest widoczna susza, jest 59cm, rekord był 68cm. Daje do wyobraźni że w 2010 roku jak była powódź to Wisła miała prawie 9 merów więcej niż teraz :o
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
Btw. mało o tym się mówi ale gdzies czytałem kiedyś miejskie opracowania że za obniżanie się Wisły na terenie Warszawy odpowiadają głównie lokalne piaskarnie, uproszczając - zabierając piach z dna rzeki, płynie ona coraz głębiej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jalop czemu? Obniżając dno rzeki płynie ona niżej. Dane które podaje imgw (wysokość) mają stały punkt odniesienia, więc rzeka na wskaźniku na niższy stan.
Nie przeczę suszy, wiem i widzę że jest z tym problem, ale podaje to jako jedna ze składowych, przynajmniej na odcinku warszawskim.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tombeczka tego to chyba akurat sami się pozbawiamy. Do dziś na Żeraniu jest port którym jeszcze nie tak dawno ze Śląska spływał węgiel do elektrociepłowni. Wygląda na to że prościej zrobić to koleją która jest mniej pogodozależna niż regulować relatywnie duża rzekę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@szynszyla2018 tego się obawiam, wał Jabłonna - Nowy Dwor Maz. Jest do pilnego remontu od 2010 roku, coś przyspiesza w temacie ale te sprawy formalne idą tak szybko jak płynie dziś woda w Wiśle...
  • Odpowiedz