Wpis z mikrobloga

@johnblaze12345 w sumie bardzo ciekawe pytanie. Na które nie znam odpowiedzi. Na pewno przyprawy tracą swój aromat dużo, dużo szybciej kiedy są zmielone. Ziele angielskie znamy od dosyć dawna, gdzieś od XVI wieku, przyprawy wtedy były bardzo drogie, z pewnością ludzie używali ich oszczędnie i na specjalne okazje więc nie chcieli ich rozdrabniać, żeby dłużej były pełnowartościowe. Obstawiał bym, że właśnie wtedy się uformowały przepisy w których się dodaje ziele angielskie
  • Odpowiedz
Pieprz czy liść laurowy również dodajesz w całości i


@Mirkosoft: pieprzu nigdy nie dodaję w całości tylko mielę. A liść laurowy chyba nawet zmielony byłby wyczuwalny jako ciało obce.
Do do reszty myślę, że możesz mieć rację.
Ale mając wybór i dodanie do jakiejkolwiek zupy ziela ang, dodałbyś zmielony, czy nie?
  • Odpowiedz
@johnblaze12345: Po prostu praktyka - łatwiej się mierzy. Każda wiejska baba ogarnie co to jest 7 kulek. A ile to będzie 2.5g to już ciężko. Do tego ziele angielskie szybko traci właściwości po zmieleniu więc lepiej przechowywać w takim stanie, a w zupie przez wiele godzin i tak smak & zapach odda.
  • Odpowiedz