Wpis z mikrobloga

• 4
@Vegasik69: Nie wiem, raczej taki się już urodził. Szukałam kiedyś co mogło być przyczyną i znalazłam na forum o kurczakach, że taki nożycowy dziób może być z różnych przyczyn, np. z powodu niewłaściwej temperatury inkubacji, nieprawidłowego ułożenia pisklaka w jajku, z braku wapnia, kwasu foliowego i witaminy D, jakiś uraz czaszki we wczesnym dzieciństwie, albo genetycznie.
W zimę miał dłuższy dziób, co jakiś czas odłamuje sobie kawałek żeby lepiej nim
  • Odpowiedz
  • 6
@Vegasik69: Tak wyglądał jak pierwszy raz do mnie przyleciał, w zeszłym roku na wiosnę. W porównaniu do tego to teraz ma krótki dziobek, na pewno tak mu jest wygodniej.
Za każdym razem jak go widzę to staram się rzucić mu orzecha, bo wiem że ma trudniej z pozyskiwaniem jedzenia. Ciekawe czy kiedyś oswoi się na tyle żeby jeść mi z ręki ʕʔ
Lenalee - @Vegasik69: Tak wyglądał jak pierwszy raz do mnie przyleciał, w zeszłym rok...

źródło: f583289e930c809a64bf6417b4fc642498b82b61a236def51a2b27f8b150686d

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lenalee: ooo tutaj ma bardzo długi.Zastanawiam się jak to w ogóle jest,że można spotykać wielokrotnie jednego tego samego dzikiego ptaka,przecież ich jest dużo i fruwają w różne miejsca.

Ciekawe czy kiedyś oswoi się na tyle żeby jeść mi z ręki ʕʔ

Mam nadzieję że tak 😊
  • Odpowiedz
  • 6
można spotykać wielokrotnie jednego tego samego dzikiego ptaka

@Vegasik69: Mam na osiedlu 3 kawki które rozróżniam, bo są charakterystyczne (ta ma krzywy dziób, inna nie ma oka, a trzecia ma lekko opadnięte skrzydło jak siedzi i trochę nim szura po ziemi jak chodzi, ale normalnie lata).
W zimie wystawiam na balkon karmnik, więc czasem do mnie zaglądają, bo pamiętają że tu była free szamka xD Teraz jest lato i nie dokarmiam,
  • Odpowiedz