Aktywne Wpisy
Dlaczego tak wielu tutaj zależało, żeby Sigma odpadła?
#mecz
#mecz

powinem juz spać ale mysli przeróżne. Mętlik w glowie na jaki samochod sie zdecydowac. Kazdy z rozwazanych na swoje plusy i minusy
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Dużo robię w renderingu, ale większość czasu to też edycja i konwersja wszelakiej maści materiałów wideo z kamer i aparatów. Coraz częściej dostaję materiały 8k i postanowiłem zainwestować w lepszy sprzęt.
Przesiadłem się z GTX 1080 na RTX 4070 Ti SUPER.
I tu pojawił się zgrzyt, którego nie mogę pojąć. Rendering idzie błyskiem w porównaniu ze stargą grafiką ALE spodziewałem się, że konwersja materiałów filmowych będzie duuuuużo szybciej ogarniana przez nową kartę a tu zonk - różnic nie ma praktycznie ŻADNYCH.
Np konwersja 30 minut z 4k do 1080p na starym GTX trwała średnio jakieś 10-15 minut. Na RTX ...trwa dokładnie tyle samo. Wszystko leci z dysków M2 i prędkości na nich są takie jak producent podaje JBC :)
Dziwne to jest, gdyż RTX ma znacznie więcej procesorów CUDA niż ten GTX, więc logicznie powinien to ogarniać znacznie szybciej a tak nie jest...
Czy coś trzeba w ustawieniach karty włączyć, żeby to "działało" ? Używam Adobe i paru innych 'niszowych' edytorów i konwerterów z opcją korzystania z konwersji przy pomocy procesorów CUDA. Próbowałem grzebać w ustawieniach programów ale nic tam w zasadzie nie ma odnoszącego się do prędkości - jest tylko coś ala "używaj nVidia CUDA albo nie używaj" xD.
Ktoś coś?
#edycjafilmow #edycjavideo #adobe #cuda #nvidia #rtx #pytanie #pytaniedoeksperta