Wpis z mikrobloga

Mam pytanie zwiazane z gruntami.
Jest działka w MPZP jako budowlana a obecnie użytkowana jako rolna. Sytuacja jakich pełno na Mazowszu. Klasyczny podłużny pasek o szerokości kilkudziesięciu metrów i długości kilkuset metrów. Sąsiadka za miedzą , planuje podzielić swój pasek na działki, pod późniejszą sprzedaż. Zaproponowała zrobić wspólną drogę 8 metrową (4 metry z każdej działki), biegnącą wzdłuż naszych obu działek. Jej brat jest geodetą. Zaproponował udział w kosztach: 1200 zł za wydzielenie drogi dla obu działek (koszt na pół bo całość to 2400 według jego cennika), następnie mogę od razu podzielić swoje pole na działeczki po 1000 - 1200 metrów (na chów leminga uciekającego z Warszawy). Te wydzielenie to 400 zł od każdej działki na tym polu (takich działek wyjdzie pewnie kilkanaście). Czy to rozsądne koszty dla tej operacji czy raczej zawyżone? Łącznie pewnie wyjdzie za to 5-8k. Koleś może wziąć ode mnie pełnomocnictwo i sam lata po wszystkich urzędach. Proces będzie trwać kilka miesięcy.

Czy ktoś przerabiał ostatnio coś podobnego? Jakieś protipy?

#nieruchomosci #dzialki #budownictwo #inwestowanie #geodezja #geodeta
szcz33pan - Mam pytanie zwiazane z gruntami. 
Jest działka w MPZP jako budowlana a ob...

źródło: wznowienie-granic-nieruchomosci-1

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szcz33pan: Jest to bardzo dobra cena, sam się tym zajmuję tylko w innej części Polski. Fajnie by było, gdyby po podziale zastabilizowano znaki graniczne. Jak znajdziesz kupców to będą chcieli poznać fizyczne granice swojej nieruchomości a nie tylko kreseczki na mapie. I nie sprzedawaj od razu wszystkiego, jak teren zacznie się zabudowywać to pozostałe wolne działki będą rosły w wartość ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@szcz33pan co to jest w dzisiejszych czasach 5-8k brutto (w tym są też koszta wykonawcy, na czysto zostaje dużo mniej) za coś co się nazywa podziałem, często problematycznym z uwagi na np. ustalanie granic itp.
  • Odpowiedz
  • 0
I nie sprzedawaj od razu wszystkiego, jak teren zacznie się zabudowywać to pozostałe wolne działki będą rosły w wartość ( ͡º ͜ʖ͡º)

@misiek432: póki co nie sprzedaję nic, bo to raczej sąsiadka ma w planach sprzedawać. W okolicy już coś się zabudowuje gdzieniegdzie. Ale to częsty widok mazowieckich wsi, które są w miarę skomunikowane z Warszawą.
  • Odpowiedz