Wpis z mikrobloga

@Njal

Może Polacy się naucza że powinno mieć się to w dupie, jak pracodawca się nie dostosuje to niech upadnie i sobę głupi ryj rozwali, to nie jest moja sprawa co tobie się opłaca

Tylko niesamowicie odklejony, albo niedojrzały neuropek, którego ominęło 25% bezrobocia wśród młodych 10 lat temu może opowiadać takie bajki i to plusować. Fajnie się opowiada takie herezje przy bezrobociu 5% najniższym w III RP. Obyś tylko się
  • Odpowiedz
@Mirek_Cebula Kiedyś był 6-dniowy i też były obawy, szczególnie, że było to w czasach biedy PRLowkiej, gdzie 99% robiło fizyczną, manualną pracę i oczywistym jest, że czas pracy przy manualnych czynnościach przekłada się na ilość wykonanej pracy w niemalże liniowej relacji. W takich okolicznościach zdecydowano się skrócić cały tydzień pracy o każdą sobotę, dodatkowe dni wolne od pracy w roku, urlopy i gospodarka przetrwała, a nawet się jeszcze mocno rozwinęliśmy od
  • Odpowiedz
@Maurelius: Dlaczego ktokolwiek dyskutuje o ilości godzin pracy kogokolwiek? Organizujcie się komuchy w swoje komunie i tam sobie ustalacie ile wasi bracia lewaki mają pracować. W gospodarce wolnorynkowej każdy piszę takie umowy jakie chce, pracuje tyle godzin ile wynika z umowy, czy wydajności, do wykonania zadania.
  • Odpowiedz
@manny24 zostawiam Ci plusa, bo ciekawy argument.
Wciąż nie wiem, chyba wyjdzie w praniu. Fakt jest też taki, że większość Państw ma 5dniowy tryb pracy - więc pytanie czy bylibyśmy w tym sami, cyz inne kraje również miały 4 dyniowy.
Tak czy owak ... Pożyjemy zobaczymy
  • Odpowiedz
@Mirek_Cebula Mi osobiście jednak odpowiadałaby powolna zmiana. Możemy zdecydować się na 35-godzinny model francuski działający już gdzieś od 2005 roku, chociaż w praktyce dotyczy to tam tylko części pracowników fizycznych, a nie wszystkich pracowników. Niestety w gospodarce trzeba iść na kompromisy, albo szybki wzrost płac w gospodarce jak do tej pory, w tym ustawowej minimalnej co pociąga za sobą też inflację, albo zahamowanie tego wzrostu i skupienie się na obniżeniu czasu
  • Odpowiedz