Wpis z mikrobloga

@twardy-zawodnik: widzę, że mylisz fenotyp z genotypem, ale mniejsza z tym. Kręcone włosy są wbrew pozorom cechą dominującą, więc teoretycznie powinno być więcej widocznych takich osób. Problemem jest po prostu to, że kręcone włosy wymagają odpowiedniej pielęgnacji, bo inaczej ten skręt się w pewien sposób traci i włosy robią się co najwyżej lekko pofalowane. Oczywiście zawsze można zrobić trwałą i faktycznie tak się dzieje.
  • Odpowiedz
@Saprofit: my bad, dzieki. No i tez swoja droga robiac ten wpis nie chcialem wyjsc na boomera z cyklu: kurla co z ta mlodzieza, bo nie mam nic do tego kto jak sie robi i ubiera, ale zastanawia mnie to czy to jest serio trwala, bo to wymaga strasznie duzo czasu do poswiecenia na pielegnacje wlosow i fryzury
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: gówniorze mają dużo czasu na takie rzeczy jak pielęgnacja włosów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chociaż z drugiej strony, to też nie jest nie wiadomo jak dużo roboty. Dawno temu, jak miałem długie włosy, to codziennie rano, przed szkołą je myłem i jakoś się wyrabiałem ze wszystkim. Dodatkowe 15 minut dziennie i zero problemów.
  • Odpowiedz
@tonawegla: teraz jestem łysy, więc technicznie nie myję włosów xD
Ale co do meritum, to niekoniecznie trzeba myć codziennie włosy. U niektórych nawet jest to zalecane, bo tak się nie przetłuszczają.
  • Odpowiedz
kiedyś był tzw samurai, wcześniej irokez. Tak poznajesz oskarkow

@Bidbull: Oskarki to się robiły na Justina Biebera czy innego emo-hipstera. Irokez był dla sebków i zwykłych chłopaków, a samuraja nosiły korpośmieci przed erą urabiania się na wydziaranego drwala czy aktora z tureckiej telenoweli którzy bardziej niż do swoich kobiet dobierali się do barberów i tatuażystów. Z młodych się śmiali i śmieją a sami wyglądają jak z jednej fabryki.
  • Odpowiedz
O co chodzi z tą fryzura wśród młodszych chłopaków, najczęściej 15-23?

@twardy-zawodnik: moda - zmienny styl życia, mieszkania, ubioru, obyczaju, historycznie związany z epoką, z zespołem norm obowiązujących w danym kraju, także ze statusem socjalnym określonej warstwy społecznej;
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: wielu (większość?) ludzi ma naturalnie falowane lub kręcone włosy. Tylko o tym nie wiedzą. Bo skręt whmaga trochę innego obchodzenia się z włosami. Nie twierdzę, że młodzież nie robi sobie trwałej dlatego, że tak prościej lub naprawdę mają proste lub za mało kręcone włosy. Część jednak ma po prostu kręcone, czego nie widać przy ścinaniu na krótko lub nieodpowiednim traktowanou ich na co dzień. Mówię to jako posiadaczka kręconych
hellyea - @twardy-zawodnik: wielu (większość?) ludzi ma naturalnie falowane lub kręco...

źródło: IMG_9525

Pobierz
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: masz rację, niepotrzebnie przeniosłam w odpowiedź na twój post swoje ogólne zdanie nt. czepiania się, m.in. tej fryzury powszechnego na wykopie.
Co do bardziej merytorycznej kwestii to myślę, że w pierwszej części odpowiedziałam na twoje pytanie. Oczywiście nie wiem w jakim % kto jak układa włosy, ale na podstawie pewnej wiedzy wysnuwam pewne przypuszczenia.
  • Odpowiedz
Oni sobie robią taka trwałą jakoś, czy jak?

@twardy-zawodnik: Trwała nie jest trwała, dość krótko trzyma i takie loki ciężko zrobić nienaturalnie. Nie wiem czy to rzeczywiście moda bo kręcone włosy były zawsze czy po prostu zacząłeś zwracać uwagę na mężczyzn, każdy ma swoje gusta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz