Dla przypomnienia jak to jest z wykupem prywatnym (dotyczy DG i spółek cywilnych) w obecnych realiach:
1. Leasing operacyjny (w finansowym to inna bajka) kończy się "wykupem". To nic innego jak sprzedaż przez leasingodawcę przedmiotu leasingu na podstawie FV 23% leasingobiorcy po z góry ustalonej cenie, określonej podczas zawierania umowy leasingu. Ta cena przysługuje tylko i wyłącznie leasingobiorcy!
2. Dostajemy jako klient taką FV i co z nią robimy? Mamy kilka opcji: A. Rozliczamy ją tj. auto trafia do Środków Trwałych firmy. Robimy albo amortyzację jednorazową, jeżeli kwota z FV po odliczeniu VAT nie przekracza 10.000 PLN, a jeżeli przekracza to amortyzujemy ze stawką 20% rocznie lub przyspieszoną 40% rocznie dokonując co miesięcznych odpisów amortyzacji przez 60 lub 30 miesięcy. B. Nie rozliczamy jej w firmie. FV pomimo, że została wystawiona na naszą DG, jest dokumentem zakupu na nas (osobę fizyczną). O tym czy czy auto będzie własnością DG czy naszym prywatnym majątkiem decyduje tylko i wyłącznie rozliczenie FV wykupu w środkach trwałych.
3. Sprzedaż. Tutaj kluczowym jest czy wybraliśmy A czy B z punktu 2. A. Przy sprzedaży auta będziemy musieli wystawić FV 23% i odprowadzić podatek PIT i VAT. B. Przy sprzedaży, jeżeli ta nastąpi w ciągu 6 pełnych lat (72 miesiące) będziemy musieli zapłacić PIT (zgodny z aktualną formą opodatkowania w dniu sprzedaży) + ZUS zdrowotną (to może się zmienić od 01.01.2025). Jeżeli odczekamy wspomniane 6 lat to sprzedaży dokonujemy na podstawie umowy sprzedaży (umowa cywilnoprawna) i nie odprowadzamy od tego podatku.
Jest też opcja z darowizną. Jeżeli wybraliśmy 2B, to możemy zrobić darowiznę np. na kogoś z grupy zero - małżonka z rozdzielnością, siostra, brata, ojca, dziadków czy dzieci. Obdarowany musi zgłosić PIT SD-Z2 i jeżeli odczeka 6 pełnych miesięcy od obdarowania będzie mógł sprzedać bez żadnego podatku ze swojej strony (2%PPC płaci kupujący). Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli obdarowany zrobi nam po sprzedaży darowiznę "zwrotną" w formie gotówki to Urząd Skarbowy może mieć podstawy do Art. 119a - [Unikanie opodatkowania]
Dla #programista15k i branży #it warto dodać w scenariuszu 2B i 3B jako że programiści często gęsto są na ryczałcie, to do zapłaty będzie 3% PIT, bo taka jest stawka dla sprzedaży środka trwałego na ryczałcie. Kwota sprzedaży będzie wliczać się do podstawy widełek stawki zdrowotnej - na to trzeba uważać. Ale 3% to i tak uczciwy deal.
@OptiFinance: dzięki za rozwianie paru wątpliwości. Doprecyzuj proszę jak wygląda sprzedaż przy 3B. Jestem na ryczalcie 12% i do tego vatowiec. Normalnie wystawiam fakturę z vatem 0? I zdrowotną się w sumie nie martwię? A przy picie place 3% wartości faktury. Pisze o przypadku gdzie nie czekam tych 6 lat
@print_r jeżeli 2B i 3B czyli nie wprowadziłeś FV do firmy to podpisujesz normalnie umowę sprzedaży, czyli umowę cywilno prawną. Kwotę sprzedaży ujmujesz w PIT28 i odprowadzasz 3% zryczałtowanego PIT od kwoty na umowie. Kwotę sprzedaży dodajesz również to stawek ZUS dla ryczałtu 0-60k 60-300k 300k+.
3% to dobry deal bez kombinowania i czekania pół roku.
@WyjmijKija: Bardzo dobry, ale jak jesteś na ryczałcie i sprzedajesz jakieś auto za ponad 100k, to Twoja szansa na wpadnięcie w ostatni próg składki zdrowotnej znacząco wzrasta. Sam ten fakt będzie Cię kosztował dodatkowe ~6700 zł.
@lukenzi wtedy opcja z darowizną nie ma sensu. Już otrzymując FV wykupu auto jest własnością wspólnota. Brak rozdzielności to brak majątku wspólnego (chyba że nabytego przed ślubem). Darowizna=nabycie. A więc małżonka nabywa od Ciebie poprzed darowiznę auto i nadal to Wasz wspólny majątek. Tak w uproszczeniu, bo są pewne niuanse.
@OptiFinance: Ja slyszalem, ze jest myk, ze robisz darowizne na maloznka w takiej sytuacji (rozdzielnosc), malzonek zglasza to do US (nie placi podatku od tego), a po pol roku moze to sprzedac na normalnej umowie cywilnoprawnej . To znaczy, ze to nie prawda ?
@lukenzi jeżeli jest rozdzielność to jest dokładnie tak jak napisałeś. Zresztą we wpisie zaznaczam że grupa zerowa to również małżonek o ile jest rozdzielność.
dokładnie, dlatego trzeba tego pilnować i to kalkulować
@OptiFinance: ale czy to jest dochód z działalności? Pytanie mam - co jeśli mam zawieszoną działalność, bo przeszedłem na UoP gdzie pracodawca płaci mi składki i sprzedaję auto wykupione z leasingu. Zakładam, że płacę 3%, bo działalność, mimo że zawieszona, wciąż jest jako ryczałt. Ale wtedy muszę zapłacić za ten miesiąc nagle zdrowotną?
1. Leasing operacyjny (w finansowym to inna bajka) kończy się "wykupem". To nic innego jak sprzedaż przez leasingodawcę przedmiotu leasingu na podstawie FV 23% leasingobiorcy po z góry ustalonej cenie, określonej podczas zawierania umowy leasingu. Ta cena przysługuje tylko i wyłącznie leasingobiorcy!
2. Dostajemy jako klient taką FV i co z nią robimy? Mamy kilka opcji:
A. Rozliczamy ją tj. auto trafia do Środków Trwałych firmy. Robimy albo amortyzację jednorazową, jeżeli kwota z FV po odliczeniu VAT nie przekracza 10.000 PLN, a jeżeli przekracza to amortyzujemy ze stawką 20% rocznie lub przyspieszoną 40% rocznie dokonując co miesięcznych odpisów amortyzacji przez 60 lub 30 miesięcy.
B. Nie rozliczamy jej w firmie. FV pomimo, że została wystawiona na naszą DG, jest dokumentem zakupu na nas (osobę fizyczną). O tym czy czy auto będzie własnością DG czy naszym prywatnym majątkiem decyduje tylko i wyłącznie rozliczenie FV wykupu w środkach trwałych.
3. Sprzedaż. Tutaj kluczowym jest czy wybraliśmy A czy B z punktu 2.
A. Przy sprzedaży auta będziemy musieli wystawić FV 23% i odprowadzić podatek PIT i VAT.
B. Przy sprzedaży, jeżeli ta nastąpi w ciągu 6 pełnych lat (72 miesiące) będziemy musieli zapłacić PIT (zgodny z aktualną formą opodatkowania w dniu sprzedaży) + ZUS zdrowotną (to może się zmienić od 01.01.2025). Jeżeli odczekamy wspomniane 6 lat to sprzedaży dokonujemy na podstawie umowy sprzedaży (umowa cywilnoprawna) i nie odprowadzamy od tego podatku.
Jest też opcja z darowizną. Jeżeli wybraliśmy 2B, to możemy zrobić darowiznę np. na kogoś z grupy zero - małżonka z rozdzielnością, siostra, brata, ojca, dziadków czy dzieci. Obdarowany musi zgłosić PIT SD-Z2 i jeżeli odczeka 6 pełnych miesięcy od obdarowania będzie mógł sprzedać bez żadnego podatku ze swojej strony (2%PPC płaci kupujący). Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli obdarowany zrobi nam po sprzedaży darowiznę "zwrotną" w formie gotówki to Urząd Skarbowy może mieć podstawy do Art. 119a - [Unikanie opodatkowania]
Dla #programista15k i branży #it warto dodać w scenariuszu 2B i 3B jako że programiści często gęsto są na ryczałcie, to do zapłaty będzie 3% PIT, bo taka jest stawka dla sprzedaży środka trwałego na ryczałcie. Kwota sprzedaży będzie wliczać się do podstawy widełek stawki zdrowotnej - na to trzeba uważać. Ale 3% to i tak uczciwy deal.
#motoleasing <- mój tag autorski
#motoryzacja
#finanse
#leasing
#podatki
https://optif.pl/br/ <- nasza oferta księgowości
ubezpieczenia@optif.pl <- email w sprawie ubezpieczeń
https://optif.pl/oferta/ <- adres w sprawie leasingu
@WyjmijKija: Bardzo dobry, ale jak jesteś na ryczałcie i sprzedajesz jakieś auto za ponad 100k, to Twoja szansa na wpadnięcie w ostatni próg składki zdrowotnej znacząco wzrasta. Sam ten fakt będzie Cię kosztował dodatkowe ~6700 zł.
a jak jest wspolnota majatkowa ?
@OptiFinance: nie jestem vatowcem, co wtedy.
@OptiFinance: ale czy to jest dochód z działalności? Pytanie mam - co jeśli mam zawieszoną działalność, bo przeszedłem na UoP gdzie pracodawca płaci mi składki i sprzedaję auto wykupione z leasingu. Zakładam, że płacę 3%, bo działalność, mimo że zawieszona, wciąż jest jako ryczałt. Ale wtedy muszę zapłacić za ten miesiąc nagle zdrowotną?
( ͡° ͜ʖ ͡°)