Wpis z mikrobloga

Dla przypomnienia jak to jest z wykupem prywatnym (dotyczy DG i spółek cywilnych) w obecnych realiach:

1. Leasing operacyjny (w finansowym to inna bajka) kończy się "wykupem". To nic innego jak sprzedaż przez leasingodawcę przedmiotu leasingu na podstawie FV 23% leasingobiorcy po z góry ustalonej cenie, określonej podczas zawierania umowy leasingu. Ta cena przysługuje tylko i wyłącznie leasingobiorcy!

2. Dostajemy jako klient taką FV i co z nią robimy? Mamy kilka opcji:
A. Rozliczamy ją tj. auto trafia do Środków Trwałych firmy. Robimy albo amortyzację jednorazową, jeżeli kwota z FV po odliczeniu VAT nie przekracza 10.000 PLN, a jeżeli przekracza to amortyzujemy ze stawką 20% rocznie lub przyspieszoną 40% rocznie dokonując co miesięcznych odpisów amortyzacji przez 60 lub 30 miesięcy.
B. Nie rozliczamy jej w firmie. FV pomimo, że została wystawiona na naszą DG, jest dokumentem zakupu na nas (osobę fizyczną). O tym czy czy auto będzie własnością DG czy naszym prywatnym majątkiem decyduje tylko i wyłącznie rozliczenie FV wykupu w środkach trwałych.

3. Sprzedaż. Tutaj kluczowym jest czy wybraliśmy A czy B z punktu 2.
A. Przy sprzedaży auta będziemy musieli wystawić FV 23% i odprowadzić podatek PIT i VAT.
B. Przy sprzedaży, jeżeli ta nastąpi w ciągu 6 pełnych lat (72 miesiące) będziemy musieli zapłacić PIT (zgodny z aktualną formą opodatkowania w dniu sprzedaży) + ZUS zdrowotną (to może się zmienić od 01.01.2025). Jeżeli odczekamy wspomniane 6 lat to sprzedaży dokonujemy na podstawie umowy sprzedaży (umowa cywilnoprawna) i nie odprowadzamy od tego podatku.

Jest też opcja z darowizną. Jeżeli wybraliśmy 2B, to możemy zrobić darowiznę np. na kogoś z grupy zero - małżonka z rozdzielnością, siostra, brata, ojca, dziadków czy dzieci. Obdarowany musi zgłosić PIT SD-Z2 i jeżeli odczeka 6 pełnych miesięcy od obdarowania będzie mógł sprzedać bez żadnego podatku ze swojej strony (2%PPC płaci kupujący). Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli obdarowany zrobi nam po sprzedaży darowiznę "zwrotną" w formie gotówki to Urząd Skarbowy może mieć podstawy do Art. 119a - [Unikanie opodatkowania]

Dla #programista15k i branży #it warto dodać w scenariuszu 2B i 3B jako że programiści często gęsto są na ryczałcie, to do zapłaty będzie 3% PIT, bo taka jest stawka dla sprzedaży środka trwałego na ryczałcie. Kwota sprzedaży będzie wliczać się do podstawy widełek stawki zdrowotnej - na to trzeba uważać. Ale 3% to i tak uczciwy deal.

#motoleasing <- mój tag autorski
#motoryzacja
#finanse
#leasing
#podatki

https://optif.pl/br/ <- nasza oferta księgowości
ubezpieczenia@optif.pl <- email w sprawie ubezpieczeń
https://optif.pl/oferta/ <- adres w sprawie leasingu
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance: dzięki za rozwianie paru wątpliwości. Doprecyzuj proszę jak wygląda sprzedaż przy 3B. Jestem na ryczalcie 12% i do tego vatowiec. Normalnie wystawiam fakturę z vatem 0? I zdrowotną się w sumie nie martwię? A przy picie place 3% wartości faktury. Pisze o przypadku gdzie nie czekam tych 6 lat
  • Odpowiedz
  • 2
@print_r jeżeli 2B i 3B czyli nie wprowadziłeś FV do firmy to podpisujesz normalnie umowę sprzedaży, czyli umowę cywilno prawną. Kwotę sprzedaży ujmujesz w PIT28 i odprowadzasz 3% zryczałtowanego PIT od kwoty na umowie. Kwotę sprzedaży dodajesz również to stawek ZUS dla ryczałtu 0-60k 60-300k 300k+.
  • Odpowiedz
3% to dobry deal bez kombinowania i czekania pół roku.

@WyjmijKija: Bardzo dobry, ale jak jesteś na ryczałcie i sprzedajesz jakieś auto za ponad 100k, to Twoja szansa na wpadnięcie w ostatni próg składki zdrowotnej znacząco wzrasta. Sam ten fakt będzie Cię kosztował dodatkowe ~6700 zł.
  • Odpowiedz
@OptiFinance:

Jest też opcja z darowizną. Jeżeli wybraliśmy 2B, to możemy zrobić darowiznę np. na kogoś z grupy zero - małżonka z rozdzielnością

a jak jest wspolnota majatkowa ?
  • Odpowiedz
  • 1
@lukenzi wtedy opcja z darowizną nie ma sensu. Już otrzymując FV wykupu auto jest własnością wspólnota. Brak rozdzielności to brak majątku wspólnego (chyba że nabytego przed ślubem). Darowizna=nabycie. A więc małżonka nabywa od Ciebie poprzed darowiznę auto i nadal to Wasz wspólny majątek. Tak w uproszczeniu, bo są pewne niuanse.
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Ja slyszalem, ze jest myk, ze robisz darowizne na maloznka w takiej sytuacji (rozdzielnosc), malzonek zglasza to do US (nie placi podatku od tego), a po pol roku moze to sprzedac na normalnej umowie cywilnoprawnej . To znaczy, ze to nie prawda ?
  • Odpowiedz
dokładnie, dlatego trzeba tego pilnować i to kalkulować

@OptiFinance: ale czy to jest dochód z działalności? Pytanie mam - co jeśli mam zawieszoną działalność, bo przeszedłem na UoP gdzie pracodawca płaci mi składki i sprzedaję auto wykupione z leasingu. Zakładam, że płacę 3%, bo działalność, mimo że zawieszona, wciąż jest jako ryczałt. Ale wtedy muszę zapłacić za ten miesiąc nagle zdrowotną?
  • Odpowiedz