Aktywne Wpisy

mar-v-son +215
źródło: SFJDST5467
Pobierz
AdamF_OG +44
Ja tu tylko na moment. Wstyd Wrocław za to wasze spuszczanie się do pruskiej historii (z którą na dodatek nie macie nic wspólnego, bo jesteście w większości przesiedleńcami zza Buga, więc oprócz brzydkiego uwielbienia Prus - protoplasty III Rzeszy, dochodzą jeszcze schizolskie przewidzenia). Wstyd i hańba.
#wroclaw #dolnoslaskie
#wroclaw #dolnoslaskie





https://wykop.pl/wpis/77239243/zrobilem-ciasto-na-pizze-i-zostawilem-na-22-24h-w-
po wyrobieniu zostawiam ciasto na 3h, potem do lodówki i następnego dnia po ~ 16-18h (tyle w lodówce) wyciągam i robię kulki. Mam taki problem, że już ciasto się nie rozlewa i ma fajną strukturę ale te kulki są mocno twarda, jakby ciągle były zimne przez lodówkę. Zostawiałem na 3h po wyjęciu, na 4h i ostatnio na 5h i cały czas to samo. Ciasto jest mega twarde i dość sporo potrzebuje siły, by zrobić dysk. Ciasto się nie napowietrza więc też na wyrośnięte boki nie ma szans. Jakieś inne pomysły czy mam szukać złotego środka i dobrać dłuższy czas po wyjęciu z lodówki? Bez lodówki był problem, że ciasto się rozlało i nie mogłem go ładnie wyjąć z pojemnika bez ponownego gniecenia.
przepis na ciasto liczę z kalkulator jak u mamy, z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=XtUOxoNYG3o&t=467s
#pizza #gotujzwykopem
Jak kulkujesz 3h przed wypiekiem to “stresujesz” gluten który potem jest oporniejszy w działaniu aż się rozluźni.
No i tak, bez lodówki też jest spoko