Wpis z mikrobloga

Może wy mi pomożecie, bo mam problem z allegro w kwestii danych osobowych.
Jakiś sprzedawca, zarejestrowany w Irlandii, w odpowiedzi na mój komentarz napisał moje dane osobowe. Imię, nazwisko, adres, telefon itp. Zgłosiłem to do allegro, usunęli komentarz, gość miał konto już zawieszone. Ale wystawił ten komentarz jeszcze raz. Znowu zgłosiłem z prośbą o zablokowanie mu konta, a allegro tylko usunęło mu komentarz. I tak kilka razy, moje dane wisiały w sieci cały dzień, bo każde zgłoszenie było przez allegro procedowane jakiś tam czas.
Okazuje się, że allegro nie ma żadnych mechanizmów które blokowały by pisanie w komentarzu danych osobowych użytkowników. A dane te nie zostały podane przeze mnie sprzedającemu, dostał je od allegro właśnie.
I pomimo wyraźnego mojego żądania, żeby zablokowali możliwość publikacji moich danych na swoim portalu - allegro nie zareagowało. W końcu moje dane są usunięte, ale ten gość zrobił to samo kilku innym osobom i widzę, że komentarze z ich danymi ciągle są dostępne - np. Kingi M. z Pruszkowa, czy Bartłomieja Sz. z Krakowa.
Oczywiście napisałem skargę do UODO, ale firma z Irlandii i nie wierzę, że polski urząd coś sensownego z tym zrobi.

Od inspektora danych osobowych z allegro dostałem taką oto odpowiedź:
(...)przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Przykro mi, że Pana dane został upublicznione przez sprzedawcę.
Taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca.

Widzę jednak, że odpowiedź sprzedającego z Pana danymi została już usunięta, a sprawa zgłoszona do odpowiedniego działu.
Mam nadzieję, że taka sytuacja już się nie powtórzy.

Było, minęło, mamy nadzieję itp - żadnych konkretów, żadnych środków zaradczych.
Spotkaliście się z czymś takim na allegro albo innych portalach?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bichon: nie, czysta ciekawość

Mimo wszystko konto z komentami pozytywnymi jest jakimś kapitałem sprzedającego. Skoro ryzykuje jego utratę to musiałeś zaleźć mu za skórę bardzo. Zastanawiam się jak.
  • Odpowiedz
  • 0
@bichon z perspektywy aplikacji, to jak nie mają takiego mechanizmu, to ci go nie wrzuca do aplikacji w godzinę, wiec co innego mieli zrobić? Z resztą, to nie brzmi nawet na łatwe do zrobienia, więc nie wrzuca tego nigdy.

Niemniej jednak, życzę powodzenia w załatwienia sprawy po twojej myśli, chociaż nie wiem czego więcej oczekujesz od operatora platformy.

W porywach usuną delikwenta za łamanie regulaminu, o ile coś takiego w regulaminie
  • Odpowiedz