Aktywne Wpisy

yogmean +94
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

nieocenzurowany88 +313

źródło: temp_file8578334385816356011
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file8578334385816356011
PobierzWykop.pl
1. Najważniejszy punkt tej historii - postąpiłem krok po kroku z instrukcją zawartą na stronie: https://www.pkopte.pl/ofe/#/jak-przystapic/ . Wypełniłem elektroniczny formularz na ww. stronie internetowej, podając swoje dane osobowe do zawarcia umowy.
2. Otrzymałem listownie egzemplarz umowy PKO OFE, przy czym zdziwiło mnie, że PKO nie przysłało mi od razu podpisanego już przez siebie egzemplarza. Niemniej, podpisałem otrzymaną umowę i odesłałem ją w załączonej kopercie zwrotnej (list zwykły ekonomiczny, opłacony przez PKO).
3. Następnie, po upływie ok. 2 tygodni (ze względu na list zwykły ekonomiczny i opóźnienia Poczty Polskiej), otrzymałem z PKO wcześniej podpisaną przez siebie umowę, tym razem także z podpisem przedstawiciela PKO (uff). Zauważyłem, że przy podpisie przedstawiciela PKO figuruje data wpływu, więc przypuszczam że był to główny powód przerzucania się (nie) podpisanymi egzemplarzami umowy, choć można było to rozwiązać inaczej.
Mimo to, dziś otrzymałem pismo od PKO, że brakuje jeszcze mojego oświadczenia w ZUS co do przekazywania składki na OFE, przy czym minęło już okienko transferowe (koniec lipca, początek sierpnia 2024) a więc umowa z PKO OFE nie może zostać zawarta mimo jej podpisania przez obie strony.
PKO OFE nie dokonało jakiejkolwiek weryfikacji moich danych w ZUS na etapie zawierania umowy, a przecież nie trzeba było czekać do jej zawarcia - mogłem choćby wcześniej udzielić pełnomocnictwo, lub - co byłoby prostsze - PKO OFE mogło dodać wzmiankę na swojej stronie internetowej, o konieczności dokonania wpierw takiego zgłoszenia do ZUS przed przystąpieniem do zawarcia umowy.
@EkspertPKO - nie każdy musi znać się na przepisach emerytalnych, a podając niepełne informacje na swojej stronie internetowej, tracicie klientów.
#ofe #emerytura #prawo #praca #polska
Z opisanej przez Pana sytuacji wynika, że nie złożył Pan oświadczenia, tylko w pierwszej kolejności przystąpił do złożenia wniosku o członkostwo w Funduszu. Pragniemy wyjaśnić, że na etapie składania wniosku, jak i później,
Komentarz usunięty przez autora
@EkspertPKO: Okno transferowe obowiązywało od 1 kwietnia do 31 lipca br. Poniżej podaję link do serwisu Wayback Machine, który archiwizuje strony internetowe. Na stan państwa strony internetowej z dnia 15.04.2024 r. (kiedy to dokonano jej archiwizacji