Wpis z mikrobloga

Wjeżdżałem sobie żeby zaparkować na to miejsce zaznaczone znakami zapytania. Jest to lekkie wywyższenie z kostki brukowej, bez krawężnika. Zielona część to druga wysepka. Na żółto to kostka brukowa na wysokości jedni do skrętu w lewo. Zdjęcie robione z drugiej wysepki.

Akurat niebieski przejeżdżał. Zatrzymał się i najpierw mówi że to wysepka. Ja tam mówię, że wysepka to raczej z krawężnikiem, żeby pieszego ochraniać. To on, że pas wyłączony z ruchu. Też średnio mi się to też klei bo to chyba zakreskowane musi być. Że czasu nie miałem się kłócić to odjechałem i 100m dalej zaparkowałem.
Pytanie do znawców tematu: można tu parkować czy jest jakiś przepis, że nie można? Szukałem w necie i nic nie znalazłem. Rzuci ktoś przepisem konkretnym?

#przepisydrogowe #sierzantbagieta #parkowanie #prawojazdy
BeginEnd - Wjeżdżałem sobie żeby zaparkować na to miejsce zaznaczone znakami zapytani...

źródło: 20240903_182151

Pobierz

Można parkować?

• Można 9.8% (5)
  • Nie można 70.6% (36)
  • No tak na chwilę Brajanka odebrać to można xD 19.6% (10)

Oddanych głosów: 51

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd: Ja bym nie zaparkował, ponieważ nie można parkować między jezdniami. a dokładnie mówi o tym artykuł 49.1.8

Nie wolno parkować między jezdniami ani na tzw. powierzchniach wyłączonych. Mandat za to wynosi 100 zł.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Art. 49. - [Zakazy zatrzymania i postoju] - Prawo o ruchu drogowym. Punkt 8: “na pasie miedzy jezdniami”. Absolutnie nie mozesz tam parkowac, to jest pas brukowany, mozesz go ewentualnie uzyc do jakiegos lewoskretu zeby nie blokowac ruchu, jest dostepny dla obu kierunkow.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: przecież całość, od lewej do prawej, a więc łącznie z tą kostką to jezdnia, a parkować na środku jezdni to tak średnio można. W Polsce oczywiście. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
artykuł 49.1.8

@pasta_alla_carbonara @arais_siara: o to mi chodziło. Szukałem pod hasłem powierzchnia wyłączona z ruchu, ale to nie to. Bagieta mnie zamieszał trochę. To jest pas rozdzielający jezdnie. Dzięki.

Różne rodzaje nawierzchni to nadal ta sama jezdnia, skoro nie ma krawężnika.

@radziol88: tam (na tych znakach ?) jest wywyższenie ponad poziom jezdni więc raczej jako jezdnia to średnio, bardziej pas rozdzielający jezdnie. Ale tak czy siak już
  • Odpowiedz