Wpis z mikrobloga

Mam umowę zlecenie. Pracodawca przy rekrutacji powiedział, że jak będę chciał się zwolnić to wystarczy abym dał znać 2-3 tygodnie przed odejściem aby miał czas na znalezienie kogoś na moje miejsce.
Muszę wysyłać wypowiedzenie mając zleceniówke?
#pracbaza #podatki #praca #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pracodawca przy rekrutacji powiedział, że jak będę chciał się zwolnić to wystarczy abym dał znać 2-3 tygodnie

@kamien664: co to za praca skoro już wiedzą że będziesz odchodzić
  • Odpowiedz
@kamien664 Warunki zakończenia współpracy powinieneś mieć w podpisanej umowie, a jak nie masz to możesz w każdej chwili zrezygnować. Tylko pamiętaj, że jak zrezygnujesz z dnia na dzień, pracodawca będzie mógł cię pociągnąć do naprawienia wynikłej szkody, jeżeli nie stawiles się do pracy.
  • Odpowiedz
Dawaj w 2 kopiach, w tym jedna dla ciebie z podpisem janusza ze przyjal

@ChlopoRobotnik2137: gdzies czytałem żę wypowiedzenie to jednostronna wola, i nie musi być podpisu drugiej strony. Ale fakt, warto mieć, albo iść z kimś jako świadek że sie złożyło.
  • Odpowiedz
@turbine: moze i tak tak, ale co jak pracodawca potem powie " ale ja o niczym nie wiem"

@ChlopoRobotnik2137: to pracodawca zostanie bez pracownika tego pierwotnego i bez pracownika w jego miejsce.

Chociaż wyobrażam sobie również sytuacje gdzie pracodawca nie chcę podpisać wypowiedzenia i robiłby fochy, albo musiałby wysłać to do jakichś HR czy coś i koniec końców wypowiedzenie ginie.
  • Odpowiedz