Wpis z mikrobloga

Mircy, taka kwestia. Chcę zmienić sobie lapka nawet na jakiegoś poleasingowego, bo ten co mam (Acer Aspire sprzed 11 już lat) chyba pomału chce dokonać żywota, choć służył i wciąż służy mi dzielnie, ale niestety jak odpalę mu jakieś giery (nawet stareńkie AssaultCube, w które pykam od przypadku do przypadku) albo więcej kart w przeglądarce, youtube etc. temperatura skacze do 67 stopni. Pradawne Acery z serii Aspire mają to do siebie niestety, że mają bardzo liche obudowy, a w ciągu całego swojego żywota rozkręcałem go kilka razy, wymieniałem mu pastę termoprzewodzącą na procu i grafie, czyściłem i generalnie dbałem żeby śmigał w miarę dobrze. Normalnie na upartego nawet zrobiłbym to jeszcze i teraz, ale raz że mi się już nie chce w to bawić, dwa czasu brak a trzy że te plastiki były już tyle razy podważane śrubokrętami, że kolejny raz mogą tego nie wytrzymać. Chcę więc po prostu kupić innego lapka i przenieść dane, a tych mam dość dużo. Milionów monet nie mam. Co byście doradzali?

#laptop #kciochpyta #laptopy #komputery

Co zakupić?

• Poleasingowy lapek bez SSD (a dysk kupić osobno) 66.7% (14)
  • Olej używkę i kup nowy 33.3% (7)

Oddanych głosów: 21

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drill90: wybrałbym poleasingowca. To zwykle maszyny biznesowe, więc generalnie dobre jakościowo. Tylko jeśli korzystasz z Windowsa dopilnuj, zeby to był lapek z prockeim Intela 9gen+ ze względu na aktualizację do W11. No i żeby ten dysk który dorzucisz był nvme.
  • Odpowiedz
@Drill90 Skopiowałem bo coś mi wypiek wiadomości usuwa :D @Drill90 Ładny wynik 67 stopni na kilku kartach w przeglądarce i laptop sprzed 11 lat, ja mam gdzieś Asusa z 2021 co 67 w spoczynku osiąga.
  • Odpowiedz
  • 0
@Drop_: no nie na kilku kartach, tylko jak odpalę w jednej wideo w wyższej rozdziałce, w drugiej jakiś inny TVP stream i 10 innych kart co najmniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przy samej włączonej przeglądarce na zwykłych stronach w kartach, gdzie nie ma wideostreamingu, a nawet i włączonej VMce komp tak ma gdzieś z 50 kilka stopni. Zapodam mu może update, bo w sumie na wirtualkach
Drill90 - @Drop_: no nie na kilku kartach, tylko jak odpalę w jednej wideo w wyższej ...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz
@Drill90: oczywiście, że poleasing. duże korporacje kupując dziesiątki/setki/tysiące kompów dla pracowników mają wymagania co do wielu elementów. W przypadku takich kontraktów producenci nie mogą sobie pozwolić na wtopę.
  • Odpowiedz