Wpis z mikrobloga

Limity IKE i IKZE wypełniłem już w styczniu i teraz inwestuje przez zwykle konto maklerskie w #xtb, ale pomyślałem, ze może warto byłoby założyć tez konta na rodziców, aby wypełniać ich limity i w przyszłości zaoszczędzić te 19%. Czy mój pomysł ma jakieś wady? (pomijając to, że rodzice mnie oszukają i zabiorą kasę ( ͡° ͜ʖ ͡°))

#gielda #inwestowanie #ike #ikze #zarabianie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi: Możesz się przygotować na teksty w stylu "synek ty mnie jakieś ambergoldów nie proponuj" xD chyba że masz kumatych staruszków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bg_92 i powiedzą ci żebyś trzymał spokojnie na koncie albo gotówkę w szafie pod ubraniami, bo giełda to złodziejstwo. 45 lat PRLu i gospodarki nakazowo - rozdzielczej zrobiło swoje.
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: możesz tak zrobić, ale to rodzic musi dokonać wpłaty, więc jeżeli Twoimi pieniędzmi to musisz mu najpierw je przelać i po przekroczeniu limitu zgłosić darowiznę
@msr99 OIPE przy obecnej ofercie niezbyt się opłaca, liczyłem w perspektywie 30 lat i zwykłe konto maklerskie wychodzi lepiej pomimo podatku
  • Odpowiedz
@msr99: oipe kiepsko wypada. Myślę że nawet zwykle konto maklerskie>oipe zwłaszcza jak inwestujesz długoterminowo i masz duzy % portfela w etfach akcyjnych.
  • Odpowiedz
Myślę że nawet zwykle konto maklerskie>oipe zwłaszcza jak inwestujesz długoterminowo i masz duzy % portfela w etfach akcyjnych

@Exit99: no właśnie nie, bo na zwykłym maklerskim masz belkę a przy oipe nie, więc mimo droższego kosztu niż czysty ETF wychodzi na plus. Dodatkowo finax ma promocje, na które się można załapać i koszt jeszcze mniejszy.
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: Wada jest taka, że w przypadku nie daj boże śmierci rodzica to majątek będzie dziedziczony na najbliższą rodzinę, a ty swoich pieniędzy tak łatwo nie odzyskasz. Chyba że rodzice 0 długów, a ty jesteś jedynakiem i jedynym oczkiem w głowie rodziców
  • Odpowiedz