Wpis z mikrobloga

@eU2MO: O typie skoro nie masz pojecia czemu sie wypowiadasz? Czy Microsoft kupil od Nokii wydzial zajmjujacy sie sprzetem telekomunikacyjnym czyli urzadzeniami radiowymi, nadajnikami, systemami ktore byly koniecznie zeby siec komorkowa dzialala? Czy moze tylko kupil wydzial tworzacy telefony komorkowe a nie urzadzenia do tworzenia sieci z ktorych tych telefony korzystaja?
  • Odpowiedz
@groman43: w sumie ciekawe co by się stało jakby Samsung ich przejął. Nie wiem jaką mają kulturę pracy w Samsungu. Ale strzelam, że jak to Azja to na dzień dobry 1/2 załogi Nokii out xd
  • Odpowiedz
Zajączki ćwierkają, że #nokia chce sprzedać swój biznes zajmujący się sieciami komórkowymi. Wielkie WTF.

@groman43: A to co mają sobie zostawić - tylko Core Network? Czy chodzi o zakup całej Nokii przez Samsunga, podobnie jak Nokia kupiła Alcatel-Lucent parę lat temu?
  • Odpowiedz
  • 0
@bungaBunga: No to jest bardzo dobre pytanie. Sam się nad tym zastanawiam i w sumie nie znam dobrej odpowiedzi. Raczej nie chodzi i przejęcie całej Nokii. Ale jeśli Nokia sprzeda sieci komórkowe (nie wiem co dokładnie to oznacza - sam RAN czy również core network), to pytanie co zostanie w Nokii.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Kuźwa, typie, czytaj, kuźwa mój komentarz dokładnie! "Ale Nokia dawno sprzedała Microsoftowi swój biznes komórkowy" - gdzie tu napisałem o sprzęcie sieciowym?!?!? Jak nie nauczysz się, cymbale, czytać, to się sam kuźwa nie wypowiadaj!
  • Odpowiedz
@bungaBunga: Nokia nie kupila calego Alcatela-Lucenta bo czesc taka bardziej nie pasujaca pod Service Provider chyba kupili azjaci, zostawiajac marke Alcatel-Lucent Enterprise. Nokia cala sie nie sprzeda, moze mobile networks albo jego czesc znajac zycie.
  • Odpowiedz
@bungaBunga: Nokia nie kupila calego Alcatela-Lucenta bo czesc taka bardziej nie pasujaca pod Service Provider chyba kupili azjaci, zostawiajac marke Alcatel-Lucent Enterprise. Nokia cala sie nie sprzeda, moze mobile networks albo jego czesc znajac zycie.
  • Odpowiedz
@groman43 Nokia zajmuje się też sieciami światłowodowymi i routerami. Te biznesy pewnie sobie zostawi. Oprócz tego dział zajmujący się licencjonowaniem patentów przynosi kasy dużo.
Radio może sprzedadzą, dowiemy się pewnie jak już deal będzie dogadany.
Perspektywy słabe są w RANie, ogólnie w całej telekomunikacji.
  • Odpowiedz