Wpis z mikrobloga

I wy serio myślicie że im poparcie spadnie jak wprowadzą 0%? Przecież tak serio to obchodzi max kilka procent społeczeństwa, reszta albo sobie nie zdaje sprawy jak to wpłynie na rynek/gospodarkę, albo ich to nie obchodzi, albo chcą z tego programu skorzystać.

Nie wiem skąd tak duże wpływy deweloperów w rządzie ale wałek jak to wałek, pewnie to przepchają. Patrząc z czysto samolubnej perspektywy.. jak wejdzie, kupię sobie na 0%, jak nie wejdzie kupię po spadku cen. Rata wyjdzie podobnie cenowo, jedyna różnica to napchane kieszenie pana dewelopera państwowym hajsem. I na konkretny spadek pewnie trzeba by było jeszcze chwilę poczekać.
#nieruchomosci #polityka
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 196
@donthateme: Spadnie na 100%. Mieszkania są podstawowym problemem wśród młodych ludzi i wśród nich jest też najwięcej swingującego elektoratu. Pomyśl jak to wprowadzą, ceny skoczą, eksperci będą krytykować. Stawiam, że spadnie frekwencja w wyborach, młodzi już nie ruszą tłumnie "ratować demokrację", bo się będą czuli koncertowo wydymani.
  • Odpowiedz
@donthateme: spośród moich znajomych nikogo to nie obchodzi oprócz mnie, w programach informacyjnych nie poświęcają temu zbyt wiele uwagi. Tylko w internecie widzę poruszenie, jak ktoś myśli, że nagle spadnie platformie poparcie to chyba są odklejeni od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@donthateme: mam nadzieję że kredyciarze głodujący na KO zdają sobie sprawę z tego że BK0 spowoduje dłuższe trzymanie wyższych stopek przez Glapę i oni również za to zapłacą. Ale czego wymagać od ludzi głosujących na KO…
  • Odpowiedz
Nie wiem skąd tak duże wpływy deweloperów w rządzie

@donthateme:

Politycy różnią się poglądami w sprawach obyczajowych, ale duże partie zawsze mają powiązania z dużym biznesem.
Tu nawet nie chodzi o samych deweloperów, tylko zachęcając ludzi do brania kredytu pod kurek (FOMO- kto nie weźmie a może to frajer) wrzucasz na rynek więcej wydrukowanego pieniądza niż
  • Odpowiedz
  • 1
@mickpl
Spadnie wśród młodych bez mieszkan. Okej, młodych w Polsce jest powiedzmy 10% (w wieku 20-30). Z tego bez mieszkań nie wiem ile ale niech będzie większość, powiedzmy 70%. To już zostaje 7%. Część z nich skorzysta z programu, część z nich ma w------e bo i tak nie planuje kupować mieszkania, część i tak nie pójdzie na wybory, część nie rozumie wpływu programu na rynek mieszkan/gospodarke. Ile zostanie tych swiadomych, dla
  • Odpowiedz
@mickpl Przeceniasz inteligencję wyborców uśmiechniętej koalicji. Część będzie głosować nadal, bo przyjdzie zły PiS (i też nie wprowadzi związków i aborcji), druga część machnie ręką i ułoży sobie życie inaczej - kupi mieszkanie w powiatowym, wybuduje się na wsi. My jesteśmy małą bańką, krzyczymy ale to nic nie daje. Jest nas za mało, wystarczy porównać ile było urodzeń w latach 50 czy 70 a ile było w latach 90/00.
  • Odpowiedz
@donthateme: fajne te twoje wyliczenia, takie nie za mądre, w polsce uprawnionych do głosowania w tamtym roku było koło 29 milionów, a młodych w wieku 18-29 koło 7.5 miliona co daje ponad 25% głosów wyborców

sugerowanie że 30% z nich ma mieszkania jest równie głupie, pewnie ta liczba jest zbliżona raczej do 5-10%

Także pomyliłeś się tylko z 10 razy, dobra robota, rozumiem ty jesteś z tych inteligentych i świadomych?
  • Odpowiedz
  • 0
@Rorschak Żyj w swojej bańce dalej, kolega wyżej ładnie to podsumował. Zawołaj mnie jak już im spadnie poparcie o więcej niż 3%.

I porównaj sobie sondaże.
KO grudzień 2023 - 27%. Trzecia Droga 16%.
W międzyczasie w tym roku Holownia wypowiada się krytycznie o kredycie 0%, KO milczy lub popiera. Poparcie sierpień 2024?
KO 32.7%, Trzecia Droga
  • Odpowiedz