Aktywne Wpisy
JudzinStouner +54
Skisłem dzisiaj z wykopków potwornie. Dowiedziałem się, że nowy Mustang to sportowe auto dla biedaków xD Samochód, który kosztuje u nas w wersji V8 od 310 do 370k jest dla biedaków xD Przeczytałem też, że jaranie się nim jest debilizmem, bo w USA jeżdżą nim spoceni robole.
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Carguy +133
ktoś miał pomysł ( ͡º ͜ʖ͡º) #nieruchomosci #mieszkanie #heheszki #deweloperka #kredythipoteczny #warszawa
I że jedna osoba może mieć mase udziałów w kilkunastu firmach i być pato deweloperem i końcowo ręka rękę myje?
Oby tak dalej, to w końcu dojdziecie do magicznego punktu kiedy zrozumiecie, że wolny rynek to chętnie sprzedawana bajeczka dla niezbyt górnolotnych ludzi a problemem nie jest tylko patodeweloperka i że każde cywilizowane państwo musi posiadać usługi państwowo-socjalne rozwinięte na bardzo wysokim poziomie, tak samo jak i gadanie o niskich podatkach to propaganda dla podatkoidów, którzy myślą, że jak, zaczną zarabiać o 3 tysiące więcej to będą panami życia a wokół wszystko w państwie będzie w koszmarnym stanie więc wydadzą drugie tyle xD
To właśnie jest kapitalizm, ustrój w którym zbija się kapitał cudzą pracą, czyli ci co najmniej wnoszą najwięcej otrzymują.
Po to został stworzony kapitalizm żeby garstka uprzywilejowanych "elyty" mogły ograbić ze wszystkich dóbr i praw ludzi którzy na wszystko inne zapracowali.
#nieruchomosci #wykop #afera #antykapitalizm #bekazprawakow #bekazlibka
A w 2008 gdy ludzi wyplerdalano z domów i roboty bez prawa do emerytury, a bankierzy wypłacali sobie premię za kasę drukowana przez państwo, nic ludzie nie zrobili.
- w dyktaturze lizanie rowa systemowi dyktatora i/lub p-----c
- w monarchi urodzenie
- w kapitalizmie kasa
Etc
Aaa nikt podatków nie chce płacić ale każdy chce wszystko z podatków xd
Poza tym ssaki głównie żyją w koloniach i stadach, egoizm nigdy by nie mógł pozwolić na przetrwanie.
A kapitalizm jest napędzany wyłącznie przez KAPITAŁ, a nie geny.
@Filippa:
To buduj własny kapitał, własną pracą.
Tu leży problem, że dużo firm rośnie za bardzo do tego momentu, że jest w stanie kupować ustawy, polityków itp.
Jest to oczywiście szkodliwe więc w zdrowej gospodarce rynkowej państwo powinno walczyć z monopoplami / oligopolami.
Nawet jeśli komuś uda się "zbudować własny kapitał", nadal działa w ramach systemu, który z natury przynosi korzyści tym, którzy już posiadają znaczne bogactwo.
W kapitalizmie nie chodzi tylko o indywidualny sukces lub porażkę, ale o sposób dystrybucji bogactwa i władzy.
System został zaprojektowany w taki sposób, aby utrwalać koncentrację bogactwa, w którym osoby posiadające kapitał mogą go wykorzystać do gromadzenia większej ilości, często kosztem pracowników, którzy tworzą wartość poprzez swoją pracę.
I ta strukturalna nierówność nie jest błędem, ale cechą
Jak to jest, że zarówno skrajna prawica jak i lewica uzywa tych samych argumentów - filozoficznego p--------o udającego wartosciowy tekst psychologiczno-historyczny?
Mówisz o naturze, czyli wręcz nawet wyznałeś wcześniej esencjalizm biologiczny, ale to ja zajmuję się neurologią i genetyką/genetyką populacyjną, interesuje mnie też ewolucjonizm oraz antropologia.
Podałam ci dobre argumenty.
@Filippa:
W pewnym sensie tak: im więcej kapitalizmu tym mniej...
Najlepszy ustrój jaki ludzkość wymyśliła to kapitalistyczna socjaldemokracja, czyli kapitalizm, który jest nieustannie walony po głowie pałą regulacji.
W krajach nordyckich masz właśnie wzorcowy model tego co krytykuje @Filippa
Owszem, żyje się dobrze region jest bogaty, nasycony kapitałem (źródłem tego nie jest socjaldemokracja...), ale przy takim opodatkowaniu pracy (w sensie "opodatkowanie" to wszystkie koszty nie tylko PIT) awans "wyżej" jest praktycznie niemożliwy.
Struktury społeczne są zabetonowane.
Przecież nikt nie mówi, że kapitalizm jest idealny. Jednak krytykując coś, powinniście proponować coś w zamian. Zazwyczaj posty krytykujące kapitalizm proponują w zamian socjalizm, który ma przejść w komunizm a to już praktykowaliśmy i nie wyszło sorry. Potwierdzają to miliony ofiar oraz wszelkiego rodzaju ucieczki z komunistycznych rajów do kapitalistycznych zgniłków.
Tylko nie mówcie, że "wam się uda" albo "tym razem będzie inaczej" bo tego też już