czy mam prawo być zły na psychiatre za to że dosłownie nic mi nie mówi o lekach które mi przepisuje? co najwyzej powie czy brać rano czy wiczorem, nie mówi nic o efektach ubocznych, czy mam nadal brać jesli stanie się xyz i tak dalej i tak dalej, po prostu po ostatnim leku praktycznie całe 2 dni spędziłem w łózku czego sie nie spodziewałem bo koleś tylko powiedział kiedy go brac #psychiatria #psychiatra #farmakologia
@Castellano: no dobrze ale może chociaż powiedziec czy jesli występują dośc poważne skutki uboczne to mam nadal brac, a poza tym ulotka to g---o ma do tego bo lekarze i tak różnie przepisują grupy leków nawet jesli nie zostały stworzone na jeden konkretny problem, no i mimo wszystko jest pewna odpowiedzialnośc za 2 człowieka jak się jest lekarzem
@mmmod: masz prawo być zły jak chcesz, ale oni na ogół nic nie mówią. ani, że dany lek usypia i czy komuś to pasuje, ani, że po danym leku zostaniesz impotentem, ani, ze CI c---i od prolaktyny urosną ( ͡º͜ʖ͡º)
chcesz coś wiedzieć o prochach które dostajesz to musisz się sam edukowac
@mmmod: Pytanie czy ma Cię straszyć o działaniach niepożądanych, skoro jest możliwość że dużo z tych działań zwyczajnie możesz nie mieć. Efekt nocebo czasem jest mocno istotny. Jeżeli chcesz coś wiedzieć to możesz spytać bezpośrednio na wizycie.
@10129: super nie ma to jak dostawać 200zl za mniej niż 10 minutową wizytę za doslownie samo przepisanie leku ehhhh (mam na nfz ale pewnie placą mu cos koło tego) zutylizować ich wszystkich....
@Inphinitas: jak ja mam spytać na wizycie o cokolwiek o nowym leku o którym doslownie nic nie wiem, oprócz tego że jest na problem x, I nawet nie wiem jak działa bo nikt mi nic nie mówi, tylko masz ten lek panie pacjencie i w---------j
@mmmod: z czego wynika twoja ewidentna nienawiść do lekarzy, czy to może tylko do psychiatrów?
jak ja mam spytać na wizycie o cokolwiek o nowym leku o którym doslownie nic nie wiem
to chcesz o coś zapytać, ale nie wiesz o co chcesz zapytać? to raczej pretensje możesz mieć sam do siebie. no chyba, że potrzebujesz jakichś regułek, to masz kilka; jak działa w większości przypadkach ten lek, jakie są
@Castellano: "hej masz tu taki lek który cie uziemi na 2 dni ale oczywiście ani trochę ci nie wspomnę że to może się zdarzyc", za to ty chyba za bardzo ufasz lekarzom i stawiasz ich na piedestale ale czego można sie spodziewac po fanie naruto?
@mmmod: dyskusja z kimś, kto zaczyna ataki personalne, ponieważ druga strona ma inną opinię, czy myśli coś innego na dany tematto po prostu przegięcie i kończę dyskusję z tobą, bo to poniżej moich standardów.
@mmmod: @Castellano na nfz wizyta psychiatryczna ma 7 pkt, punkt jest za 14zł brutto. W Poradni przeważnie lekarz ma 50-70% od punktów, od tego idzie podatek dochodowy i składki zdrowotne. To zakładając że ma wyższą stawkę to masz 0,7x 7 x 14 = 68zł. Na ryczałcie masz 14% podatku dochodowego i składka zdrowotna. To nie licząc składki masz 68zł x 0,86= 59zł XD Chyba trochę Cię poniosło kolego z
@mmmod: No i zdecydowana większość pacjentów nie ma żadnych działań niepożądanych albo bardzo łagodne, nawet jeżeli chodzi o zaburzenia seksualne to są zdziwieni że ktoś ich o to pyta. Lękowi pacjenci mają najczęściej bo silnie odczuwają emocje i sam strach przed lekiem daje dużo działań niepożądanych. Dorosły jesteś stary, dostajesz lek, pytasz "doktorze jakich działań niepożądanych mogę się spodziewać i czy one ustępują", of cała filozofia.
chcesz coś wiedzieć o prochach które dostajesz to musisz się sam edukowac
to chcesz o coś zapytać, ale nie wiesz o co chcesz zapytać? to raczej pretensje możesz mieć sam do siebie. no chyba, że potrzebujesz jakichś regułek, to masz kilka; jak działa w większości przypadkach ten lek, jakie są
@mmmod: dyskusja z kimś, kto zaczyna ataki personalne, ponieważ druga strona ma inną opinię, czy myśli coś innego na dany tematto po prostu przegięcie i kończę dyskusję z tobą, bo to poniżej moich standardów.
@Castellano: xd
Chyba trochę Cię poniosło kolego z
Dorosły jesteś stary, dostajesz lek, pytasz "doktorze jakich działań niepożądanych mogę się spodziewać i czy one ustępują", of cała filozofia.