@czarobest tu pod akumulatorem co usunąłeś nalot albo obok zbiornika to sobie możesz już planować rozcinanie blachy. Ja robiłem remont generalny i miałem tylko rdzę na tylnym lewym progu, a jak blacharz mi zaczął rozcinać blachę to wszędzie na zgrzewach w środku było rudo. Poza tym powinieneś przed epoksydem otworzyć blachę w miejscu przed zgrzewem dać neutralizator i później zamknąć sciskiem, bo teraz ta rdza np na progach będzie się rozwijała
@dudusbug: wiesz, to takie łatanie co wyjdzie na bieżąco, bez sprzętu i warunków. A i tak myślę, że sporo to przedłuż I jest lepsze niż, zostawienie.
Pod akumulatorem dwa lata temu robiłem i nic nie wychodzi. Zresztą był leciutki nalot miejscami i tyle. To co we wpisie to druga strona (tam jest schowek) i też nie widziałem, żeby dochodził nalot do mastyk, które są na zgrzewach, a nie chciałem ich
@czarobest no wiadomo, że bez podnośnika to ciężko zrobić dobrze, ale zapamiętaj, żeby następnym razem przed epoksydem dać jeszcze dobry nautralizator, bo to że tego pod podkladem nie widzisz to nie znaczy, że to się tam nie rozwija. Jeśli chodzi o sam epoksyd to też warto dać taki z cząstkami stałymi aluminium(najlepiej około 80%), żeby odcięły dostęp blachy do tlenu i podtrzymały działanie neutralizatora.
@dudusbug: a to to daje zawsze, na kilka razy żeby sobie podziałał na "gołej" blasze i zareagował z ewentualną rdzą, której nie dam rady usunąć :).
Generalnie przy progach to będę działał na pewno jeszcze, ale muszę się najpierw uzbroić w garaż z kanałem - to jest w trakcie, ale jeszcze trochę czasu muszę poczekać ;). Wtedy całe nadkola zdejmę i usunę całość rdzy która się tam może chować. No
Podsumowanie niecałego roku zaprawek w Miacie xD.
https://www.revvedup.pl/post/zaprawki-mazda-mx-5-2024
#miata #mazda #motoryzacja #samochody
źródło: MiataZaprawkiT001
Pobierzźródło: temp_file1486354240399904399
PobierzPod akumulatorem dwa lata temu robiłem i nic nie wychodzi. Zresztą był leciutki nalot miejscami i tyle. To co we wpisie to druga strona (tam jest schowek) i też nie widziałem, żeby dochodził nalot do mastyk, które są na zgrzewach, a nie chciałem ich
Generalnie przy progach to będę działał na pewno jeszcze, ale muszę się najpierw uzbroić w garaż z kanałem - to jest w trakcie, ale jeszcze trochę czasu muszę poczekać ;). Wtedy całe nadkola zdejmę i usunę całość rdzy która się tam może chować. No