Wpis z mikrobloga

Siema, mam parę pytań mianowicie:

Zgłosiłem sprawę do pipu, w sprawie tego że gościu nie zapłacił mi pieniędzy za pracę, do tego nie miałem umowy itd. miałem nagrania ogólnie od razu wiedziałem że coś jest nie tak bo gościu oferował bardzo małą stawkę no i niby umowa po miesiącu miałaby być, no i sprawa dalej wygląda tak że pip zrobił nalot okazało się że parę osób nie ma umowy u niego wypisali mu mandat no i on na piśmie podobno złożył dowód na to że pracowałem ten jeden dzień u niego, no i też gościu wprost powiedział inspekcji pracy że mi nie wypłaci tych pieniędzy

No i tu są pytania:
Czy da się coś zrobić żeby wypłacił mi ten hajs i zrobić to bez sądu?

Jak jeszcze bardziej uprzykrzyć mu życie, co zrobić żeby robak nauczył się kultury?

Czy jak zadzwonię do niego to jako dowód w sprawie mogę go zwyzywać od robaków itp. Czy po prostu będzie to traktowane jako zła rzecz i dostanę karę jakby miało dość do postępowania sądowego? (zależy mi na szybkim załatwieniu sprawy no i żeby jak najwięcej zabulił)

No i jeszcze jedna ważna rzecz, tu już nie chodzi o to sto parę złotych, chodzi o to żeby ten człowiek nauczył się szacunku do drugiego człowieka, zamierzam nasłać na niego jeszcze sanepid i ogólnie chcę zadzwonić i podeptać go psychicznie i spytać ile kary dostał od inspekcji pracy, nie nawidzę takich robaków, którzy wykorzystują ludzi, no i zgłoszenie było po to żeby następni co tam przyjdą mieli normalne warunki pracy, chociaż powątpiewam że to coś zmieni

Czy mogę udostępnić pismo z pipu globalnie (oczywiście zamazane wrażliwe dane), ażeby udowodnić że gościu jest złodziejem? Ogólnie chciałem udostępnić wideo jak się tłumaczy czemu mi pieniędzy nie wypłaci itd. no i chciałem zamazać jego głowę itd. ale nie wiem jak to będzie wyglądało prawnie, żeby nie było że kogoś pomawiam, chociaż dowody są na to że ten człowk po prostu mnie okradł, nie pierwszego i nie ostatniego, no w sumie mega śmieszna historia i będę wdzięczny za pomoc w walce o sprawiedliwość dla zwykłego szaraka no i udupienie janusza

Aha jeszcze pytanie, jak to wygląda z urzędem skarbowym i czy mogę to zgłosić do nich skoro mam dowody że zatrudnia ludzi na czarno?

Ogólnie giga się cieszę że ja dopiero zacząłem działać a gościu już buli gruby chajs, chcę jeszcze coś zdziałać bo taka patologia to jest grubo poroniona sprawa

Ewentualnie gdzie mogę jeszcze popytać o szczegóły jeśli chodzi o darmowe porady prawne?

#pip #panstwowainspekcjapracy #inspekcjapracy #zlodziej #praca #januszebiznesu #januszex #prawo #prawopracy #urzadskarbowy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy da się coś zrobić żeby wypłacił mi ten hajs i zrobić to bez sądu?

@Makowieciasto: nie

Czy jak zadzwonię do niego to jako dowód w sprawie mogę go zwyzywać od robaków itp

zły pomysł, nie bądź debilem i nie strzelaj do własnej bramki
  • Odpowiedz
nie

@thorgoth: Powinno to być z automatu ścigane przez policję i za kratki, no szkoda, może się pobawię z nim w sąd żeby nie odpuszczać

zły pomysł, nie bądź debilem i nie strzelaj do własnej
  • Odpowiedz
Powinno to być z automatu ścigane przez policję

@Makowieciasto: w idealnym świecie może. W praktyce jest to spór cywilny między jasiem a stasiem i żaden kraj na świecie nie ma zasobów policyjnych żeby to bez sądu weryfikować.
Sam będąc pracodawcą nie chciałbyś żeby każdy pracownik/kontrahent z którym jesteś w konflikcie mógł cie pomówić bez sądu.

W sensie co się może stać

W zależności od tego co będzie powiedziane możesz odpowiedzieć
  • Odpowiedz
w idealnym świecie może. W praktyce jest to spór cywilny między jasiem a stasiem i żaden kraj na świecie nie ma zasobów policyjnych żeby to bez sądu weryfikować

@thorgoth: Ale co weryfikować, jak na piśmie mam że gościu zeznał że pracowałem u niego 6 godzin i nie wypłaci mi pieniędzy za tą pracę, jest to wszystko w protokole pipu do tego tłumaczył się że byłem na dniu próbnym

Sam będąc pracodawcą
  • Odpowiedz
@Makowieciasto: no dobrze, a jak byś to widział w trybie bez sądu?

Prawo musi być skonstruowane tak, aby z jednej strony ludzie tacy jak ty byli choć troche chronieni - bo wierze że piszesz prawde - a z drugiej strony aby nie było możliwe zniszczyć kogoś kłamstwami i pomówieniami.
Istnieje coś takiego jak spór cywilny i te spory bywają zarówno proste jak i bardzo skomplikowane. Spory cywilne w każdym kraju
  • Odpowiedz
no dobrze, a jak byś to widział w trybie bez sądu?

@thorgoth: Zgłaszam z dowoadami jak dowody są legitne no to spór zostaje rozstrzygnięty na korzyść dającego lepsze dowody, w żaden sposób gościu, który mi nie zapłacił, nie może się bronić, po tym jak na papierze przyznał się że pracowałem w tamtym czasie, po prostu nie ma ochoty / nie czuje się zobowiązany płacić mi za moją pracą = kradzież,
  • Odpowiedz
@Makowieciasto: Gratuluję za wejście na ścieżkę wojenną z Januszem, zawsze, ale to zawsze opłaca się takie k---y dojeżdżać, ja k---e zgłosiłem do pip i 10 kapci pies dostał za niewypłacenie pensji pomimo nakazu i jawnej ewidencji pracy, zerwał ugodę z adwokatem, a teraz się sądzimy. Myślał, że jak młody to odpuści ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz