Wpis z mikrobloga

Jak ludzie żyją z samochodami w takich porąbanych krajach jak Austria?

Kolejny raz jestem zmuszony przejechać przez poyebowo i postanowiłem, że zatrzymam się na weekend zobaczyć Wiedeń. Mam hotel z parkingiem.

Mimo wszystko zacząłem czytać o przepisach dotyczacych aut i za głowę się złapałem. Jak to całe miasto jest wielką strefą krótkiego parkowania? Jeszcze trzeba łazić do auta i chyba ten zegarek przestawiać, bo nawet jak max czas parkowania to 3h to i tak co godzinę trzeba zejść i wypisać nowy świstek. Różne miejsca mają różne czasy max parkowania, a część miejsc jest zarezerwowana tylko dla mieszkańców.

To jak do cholery ludzie tam funkcjonują? Jeszcze te ograniczenia na pojazdy komercyjne, jakieś lewackie spie***olone ograniczenia prędkości na autostradach do 100km/h, bo środowisko

No i zakaz spania w aucie xD - może nie znam problemu ale rozumiem, że jak chce się kimnąć w samochodzie, bo np czekam na kogoś to dostać mandat? I to nie że w Wiedniu tylko WSZĘDZIE!

Kamperem sie gdzieś zatrzymasz to mandat aż do 14k euro. Co to są za kary, że rujnują budżet ludziom?

#samochody #motoryzacja #austria #wieden
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zystko zacząłem czytać o przepisach dotyczacych aut i za głowę się złapałem. Jak to całe miasto jest wielką strefą krótkiego parkowania? Jeszcze trzeba łazić do auta i chyba ten zegarek przestawiać, bo nawet jak max czas parkowania to 3h to i tak co godzinę trzeba zejść i wypisać nowy świstek. Różne miejsca mają różne czasy max parkowania, a część miejsc jest zarezerwowana tylko dla mieszka

@cwlmod: przecież w polskich miastach
  • Odpowiedz
  • 1
@SergiuszZymelka: Zwężka czy buspas to jedno, ale jak nie masz gdzie zaparkować to ja nie wiem o co chodzi. Tam są chyba parkingi podziemne i naziemne, a chodzi tylko o likwidacje parkowania na ulicach. Może są tak wąskie jak w Kopenhadzie, to zobaczę za 2 dni, ale na pierwszy rzut oka tych regulacji jest bardzo dużo>

@jutrobedzieinaczej No ale do czego się przyzwyczaisz? Ciągle musisz myśleć o wymianie bileciku.
  • Odpowiedz
@cwlmod: w Austrii jestem 2-3 razy w roku. na prowincji bez auta trudniej, ale w Wiedniu musiałoby mnie p---------c na łeb żeby w ogóle rozważać pchanie się do miasta samochodem. parkuję pod hotelem i wsiadam w metro, tramwaje, autobusy, pełno tego jeździ.

zresztą na prowincji też mają zajebisty zbiorkom. jak jeżdzę na narty to szukam kwatery przy przystanku skibusa i elo.

Kamperem sie gdzieś zatrzymasz to mandat aż do 14k
  • Odpowiedz
@cwlmod przypuszczam że było za dużo samochodów w mieście i ludzie parkowali byle gdzie "bo nie ma miejsca". No to teraz się zastanowią czy może nie bardziej się im opłaci jechać tramwajem albo rowerem, albo znaleźć płatny parking, gdzie sobie kupią stałe miejsce.

Po paru latach się przyzwyczają
  • Odpowiedz
@cwlmod:

jakieś lewackie spie***olone ograniczenia prędkości na autostradach do 100km/h

Można jeździć 130 tylko trzeba mieć odpowiednie auto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jak zyjemy? Normalnie! na swoja dzielnice i dzielnice w ktorej pracujesz wykupujesz mozliwosc parkowania i nie musisz sie przejmowac. Do centrum nie pchasz sie autem bo i po co skoro miasto wiecznie stoi. Zeby sie pchac do centrum masz komunikacje zbiorowa ktora funkcjonuje idealnie. Jak parkujesz w innych dzielniach to wykupujesz parking przez apkke czyli dokladnie tak jak w Polsce wiec nie ma w tym nic skomplikowanego. Co do Autostrad to przez
  • Odpowiedz
  • 1
parkuję pod hotelem i wsiadam w metro, tramwaje, autobusy, pełno tego jeździ.

@advert: Dla mnie jako turysty to oczywiste ale jak tam żyją lokalsi z takimi ograniczeniami?

Jestem ciekawy czy znowu zobaczę ciasne miejskie centrum jak w Kopenhadze ze świetnym zbiorkomem, który jest używany przez przychlastów w Polsce jako argument do dewastacji Warszawy :)
  • Odpowiedz
  • 1
Można jeździć 130 tylko trzeba mieć odpowiednie auto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PiotrFr: buahahahaha serio te ograniczenia ig-l (czy jakoś tak) są tylko na spalinówki? xD
  • Odpowiedz
Dla mnie jako turysty to oczywiste ale jak tam żyją lokalsi z takimi ograniczeniami?

@cwlmod: dokładnie tak samo. ja nawet w Wwie nie mam potrzeby jeździć po śródmieściu autem, mimo że komunikacja jest na gorszym poziomie niż w Wiedniu, więc co dopiero tam xD
  • Odpowiedz
@cwlmod: no tak, bardzo logiczne skoro dotyczą smogu.
Jakby w Polsce coś takiego zrobili, to trzask pękających dup wytrącił by Ziemię z orbity xD
  • Odpowiedz