Wpis z mikrobloga

Szukam pomyslu na ciekawa podroz.

1. Okolo 10 dni.
2. Kwiecien 2025.
3. Jada dzieci 10 i 7 lat.
4. Indie, Pakistany i Afryka odpadaja bo bylem w Paryzu, Londynie, Barcelonie.
5. Hotelowe kurorty i plaze odpadaja.
6. Bez dodatkowych szczepien.
7. Bezpiecznie.

Japonia wydaje sie ciekawa opcja ale przed rozpoczeciem przygotowan chcialem sprawdzic czy moze ktos ma ciekawszy pomysl.

#mariusz30weuropie #podrozujzwykopem #podroze
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mariusz30: Podlasie i jakaś zabita deskami wiocha. Pisze serio, jeśli dzieci wychowane w mieście to wizyta w takim miejscu otworzy im oczy jak niektórzy w Polsce mieszkają. Najlepiej jakieś gospodarstwo agroturystyczne gdzie będą mogły zjeść to co same zdobyły, wypędzić krowy na pole, pozbierać jaja, połowić ryby
  • Odpowiedz
@Mariusz30: Korea, Seul i Busan są połączone inchniejszym Pendolinem (KTX) 2,5 godziny jazdy, a w obu miastach jest co robić przez 10 dni (parki, pałace, oceanarium, wzgórza, wieże widokowe, mnóstwo knajpek), sprawna komunikacja miejska, ludzie normalni i bardzo bezpiecznie, sklepy typu Żabka (CU, 7-Eleven oraz GS25) na każdym rogu, trzeba się nastawić jedynie na tłumy ludzi i nieco wyższe ceny niż w Polsce
  • Odpowiedz
@Mariusz30: Japonia jest super dla każdego, nawet dla małych dzieci. Nie słuchaj ich że ludzie cie znienawidzą. Mają tam super podejście do młodzieży i do starszych osób. A trafić jeszcze na kwitnące wiśnie to przeżycie zostające na całe życie w pamięci. Ja ci polecam Mauritius. Ale nie taki w resorcie tylko wynajęcie mieszkania albo małego hotelu na bookingu plus wynajęcie samochodu. Mieszkaja tam prawie sami hindusi ale jest bardzo czysto
  • Odpowiedz
  • 0
Nowa Zelandia, Australia, Zanzibar

@J-23cm: Nowa Zelandia i Australia troche za daleko na 10 dni. W porownaniu do Japonii roznica jest dosc znaczna.

Zanzibar jest w Afryce z tego co wiem, a do Afryki nie chce jechac.

Dzieki
  • Odpowiedz
  • 0
@Solidly: Lubimy zwiedzac - zamki, palace, gory, jaskinie, wulkany. Turystyka bez siedzenia w kurorcie ale tez nie ekstremalna.

No bo serio, do twojego opisu pasują wszystkie kraje Europy, większe pół Azji, Ameryki ¯(ツ)

No chyba nie. Ograniczenia wypisalem wiec juz wiekszosc z Azji i Ameryki odpada. W czesci Europy juz bylem. Poza tym nie bardzo zalezy mi na hasle - jedz do Australii bo do tego rzeczywiscie pol
  • Odpowiedz
  • 1
Nic szczególnego, po prostu na podstawie wiedzy jaką posiadam o Japonii wiem, że Japończycy mają dość ścisły stosunek do "nieuciążliwego" zachowywania się w przestrzeni publicznej a do tego nie przepadają zbytnio za turystami.

@smk666: A to ciekawe. Nie jestesmy uciazliwi i dzieci raczej ucywilizowane i uczlowieczone a poza tym raczej bedziemy w turystycznych miejscach.
  • Odpowiedz