Wpis z mikrobloga

Ale Ci wszyscy programiści uważający się za bogów biznesu i intelektu bo zarabiają 150zł/h na j-----u kodu muszą mieć teraz dysonans poznawczy kiedy płacą lekarzowi 350zł za 15 minutową wizytę, gościowi który im kopie rowy 2000zł za dzień, hydraulikowi 400zł za naprawienie kranu albo psychologowi słuchającemu ich płaczu że się "wypalili zawodowo" 300zł za 50 minut wizyty.

Czyżby jednak nie jesteście tacy zajebiści? Już nie ma porad typu jeśli zarabiasz mało to naucz się Pythona albo innego C, w czym masz problem? Bardzo mnie cieszy, że wasza arogancja w końcu została wyregulowana przez wolny rynek który tak ubóstwiacie :D Jednak ukończona polibuda i umiejętność klepania kodu w notatniku już nie sprawia że jesteście nadbogami i każdy rachunek wystawiony przez prawdziwego specjalistę będzie Wam o tym przypominać. A za kilka lat będzie coraz lepiej kiedy absolwenci bootcampów dojdą do poziomu senior i wam zaniżą stawki do średniej krajowej. Albo nawet niżej.

Teraz gościem jest spec który ogarnia hydraulikę, kostkę brukową, naprawy samochodów albo układanie płytek. Bo im się chce pracować i nie boją się brudu. A ty senior deweloperze patrz jak siła nabywcza Twojej pensji spada z miesiąca na miesiąc. Takie prawa wolnego rynku - duża podaż powoduje spadek cen waszych usług. Trzeba było się nie chwalić na prawo i na lewo jak to pracujecie zdalnie z bali i zarabiacie po 30k.

#programista15k #bootcamp #bekazit #pracait #konfederacja #zarobki #korposwiat #budownictwo
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Viado: Rozumiem że niedługo lekarz, kopacz rowu, hydraulik i psycholog będą też mało zarabiać bo wszyscy oni chwalą się takimi zarobkami? xD
  • Odpowiedz
  • 7
@card_man: Tylko programiści się chwalą ile to oni nie zarabiają. Tacy lekarze cięgle walą ściemę że oni są biedni, nawet robią protesty. To jest prawdziwy intelekt a nie jakiś klepacz kodu z ego 7 latka xD
  • Odpowiedz
@Viado: wole zarabiac 150/h i lezec w lozku na spotkaniu ktore mam zmutowane niz przepychac g---o za 300 czy zapyerdalac z łopatą czy jakąś tam koparą w 31 C gdzie w środku jest 50 xD

ten tez pewnie niezły pitos kosi, szkoda tylko ze jest na granicy omdlenia i tak co dzień a szefo pewnie beke z ziomkami toczy ze dziś mocno się zataczał po szychcie
peoplearestrange - @Viado: wole zarabiac 150/h i lezec w lozku na spotkaniu ktore mam...
  • Odpowiedz
@Viado: beka z tym porównywaniem się programistów do lekarzy. To zupełnie inne ligi społeczne. Programiści to tacy górnicy naszych czasów. Jak wszystko szło na węglu, to były 13, 14, Barbórki, ołówkowe, najlepsze towary w kraju, a kasa na Śląsk szła druga po Warszawie. Potem w kilka lat degradacja do zagłębia biedy i patologii, jak się eldorado skończyło. Programista to też wysoko wykwalifikowany wyrobnik I widać tu analogię. Nie rozumiem jak
  • Odpowiedz
Potem w kilka lat degradacja do zagłębia biedy i patologii, jak się eldorado skończyło.

@Romska_Palo_Ul_Laputa: górnicy od czasów Gierka się dobrze mają i póki co nie zapowiada się żeby mieli gorzej, może jak elektrownie jądrowe/wiatrowe otworzą
  • Odpowiedz
@Viado: ty a ja mam dociekac kto pozoruje kto nie? wystarczy ze widze jak chłopacy osmoleni zapyerdalaja po drugiej stronie ulicy i sie chowają po kątach, kiedy ja siedzę w ładnym, pachnącym i klimatyzowanym pomieszczeniu i pije kawke
  • Odpowiedz
@Viado:
To że ktoś teraz zarabia dobrze kładąc kafle czy kostkę na czarno nie imponuje mi wcale, chce zobaczyć jego plecy jak będzie miał 60 lat.
Lekarz to jest inna liga, ale z drugiej strony jak ja kupowałem dom, to lekarze z mojego rocznika dopiero kończyli speckę
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Skończenie studiów lekarskich to intelektualnie jest dużo więcej niż polibuda.
Mega odpowiedzialność, długa i droga edukacja.
Mało który lekarz pracuje 40h tygodniowo i wątpie, że ta oferta na SOR to tylko zwykły etat.
Trochę im zazdroszczę, że mogą bez większych fikołków pracować do śmierci za taki hajs.
  • Odpowiedz
Mało który lekarz pracuje 40h tygodniowo i wątpie, że ta oferta na SOR to tylko zwykły etat.

@wpiot: Zależy, kiedyś chodziłem do psychiatry babki co tylko 3 dni w tygodniu przyjmowała w swoim gabinecie bo mi mówiła, że chce korzystać z życia. Resztę czasu jeździła konno, podróżowała, korzystała. Zależy od człowieka. Ta praca jest niesamowita jakie możliwości daje i jaką ma się elastyczność zarazem.
  • Odpowiedz
płacą lekarzowi 350zł za 15 minutową wizytę

@Viado: Płacą za za dyplomy z 12 lat edukacji (lekarz specjalista) i mało płatne staże w tym czasie.

EDIT: Do tego koszty urządzeń, materiałów, koszty biurowe (gabinet), koszta asystentki/personelu
  • Odpowiedz
gościowi który im kopie rowy 2000zł za dzień

@Viado: Z tego kisnę niemożebnie za każdym razem przy tego typu wpisach xD

TAK- PŁACĄ 2000 ZA DZIEŃ MIETKOWI ROBOLOWI OD ŁOPATY XD
Bo wcale nie jest tak, że płacą firmie, która takich roboli porozumiewających się samogłoskami zatrudnia za najniższą najniższej krajowej xD
  • Odpowiedz
chce zobaczyć jego plecy jak będzie miał 60 lat

@wpiot: nono, po 40 latach przy biurku, to kondycja pleców może być porównywalna w obu przypadkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz