Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu wraz z losowym przechodniem udzieliłem pierwszej pomocy mężczyźnie w średnim wieku, który z niewiadomych przyczyn stracił przytomność w samochodzie, dławiąc się przy tym własnym językiem. Miało to miejsce w podziemnym parkingu w pewnym centrum handlowym.
Problem polega na tym, że w tym parkingu nikt nie mógł dodzwonić się na 112 z powodu braku sygnału sieci komórkowej, a więc obecne osoby postronne musiały wybiec poza obiekt, by móc w stanie dokonać połączenia, w rezultacie karetka nie została wezwana w sposób szybki.
Lecz to nie wszystko.
Pojazd pogotowia ratunkowego ostatecznie nie przyjechał, za to po jakimś czasie przybiegli medycy niosąc ze sobą cały sprzęt. Jeszcze mój kumpel pomagał im nieść jakiegoś tableta.
Dlaczego tak? A no bo dlatego, iż sufit parkingu podziemnego jest za nisko usytuowany by umożliwić wjazd wysokim pojazdom, między innymi służbom ratunkowym.
Oburzony zaistniałą sytuacją wystosowałem zapytanie o kwestie zasięgu i sufitu do CH i otrzymałem odpowiedź widniejącą na screenie.
Jeżeli w takiego typu miejscu, ty lub ktoś bliski doznają zawału, gdzie każda sekunda się liczy, lub po prostu będzie potrzebna pilna pomoc komuś przypadkowemu, to radzę uzbroić się w cierpliwość, bo CH nie widzi w tym żadnego problemu.

#niewiemjaktootagowac #centrumhandlowe #galeria #budownictwo #prawobudowlane #pomoc #prawo #polska #zalesie #pierwszapomoc #ratownictwo #ratownik
PEKLONIKON - Jakiś czas temu wraz z losowym przechodniem udzieliłem pierwszej pomocy ...

źródło: Screenshot_2

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PEKLONIKON: a to s--------y, ale z drugiej strony zrobiłeś ciepło właścicielowi bo teraz powiększać wjazd i sufit, no nie lada wyzwanie. Ciekawe jak to wygląda w prawie czy przypadkiem nie powinna być jakaś tam wysokość
  • Odpowiedz
  • 110
Akurat zasieg da sie doprowadzic, tak samo jak w tunelach się to robi. Mialem podobne rozkminy bedąc ostatanio na wakacjach gdy parkowałem auto na poziomie -2, "a co jak cos by sie tu stalo". Powinien byc obowiązek wieszenia telefonów alarmowych
  • Odpowiedz
@Mihu_: @umcumcumcbejbe @xyz_xyz @PEKLONIKON https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iii_budynki_i_pomieszczenia/rozdzial_10_garaze_dla_samochodow_osobowych

Teorie spiskowe i dramatyczne gadanie jak duża część parkingów zamkniętych ma ~2m wysokości czy to w blokach czy w galeriach bo tak stanowią przepisy. Karetka obecnie to duży dostawczak więc skad to zdziwienie? Do wielu obiektów też jest utrudniony dostęp i trzeba dużą część drogi przebyć pieszo to należy takie obiekty zburzyć?
  • Odpowiedz
Jeżeli w takiego typu miejscu, ty lub ktoś bliski doznają zawału, gdzie każda sekunda się liczy,

@PEKLONIKON:
A jeżeli będzie potrzebna pomoc na przykład na drugim piętrze rozległej galerii handlowej, to też trzeba tam będzie zapewnić dojazd dla karetki?

A realnie to może być całkiem spory kawałek do przebiegnięcia od wejścia.
  • Odpowiedz
@PEKLONIKON: to raczej nie wina galerii tylko przepisów które pozwalają na budowanie tak niskich garaży. Z drugiej strony jest całe mnóstwo miejsc gdzie karetka nie dojedzie bo na 10 piętro budynku też ludzie będą musieli wejść i zejść i karetka tam nie wjedzie.
  • Odpowiedz
@PEKLONIKON dzwoniąc na 112 telefon korzysta z dowolnego dostępnego zasięgu, nawet bez karty SIM można zadzwonić na numer alarmowy. Tak że jeśli nie dało się zadzwonić to znaczy, że żadna sieć nie ma tam zasięgu. Niektóre telefony mają rzecz jasna lepsze anteny i coś tam łapać mogą, ale takie coś nie powinno właśnie zależeć od modelu posiadanego telefonu.

@mentari wewnętrzne nadajniki, trzeba się kontaktować z operatorami, chyba Plus swego czasu
  • Odpowiedz
@PEKLONIKON a czy do połączenia się z 112 lub 999 potrzeba w ogóle karty SIM? Na starych telefonach często można było przeczytać status "tylko połączenia alarmowe". Myślałem że to działa z każdym nadajnikiem. Czy ktoś wie więcej jak to jest? #gsm #telefony

Edit: @Templar powyżej mi odpisał, szynki jest ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@mentari kiedys czytalem o specjalnych kablach które doprowadzaja zasieg i go emituja, zwie sie to kabel cieknący. Jak to działa faktycznie- nie wiem. Ale wiele parkingów czy tuneli ma normalnie zasięg
  • Odpowiedz
Jak mnie bawi, że w takich wpisach - bardzo ważnych, bo chodzi o życie i bezpieczeństwo, nawet nie macie jaj napisać o jakie miasto chodzi xD
  • Odpowiedz
@PEKLONIKON umywanie ręce z zasięgiem, operatorzy rzadko budują instalacje wewnętrzna natomiast mogą się wpiąć do istniejącej która zostanie wykonana przez administratora budynku. Ch też może zaprosić inny podmiot np emitela do wykonania takiej instalacji.
  • Odpowiedz
@kimunyest95

p---------e. W pracy mam 5 piętrowy parking podziemny i zarówno na poziomie -1, jak i na -5 jest 5 kresek zasięgu.

Nie wiem czy są jakieś przekaźniki, ale zasięg jest.

jeśli to Spectrum Tower w Wwie Twarda 18 to masz zasięg tylko i wyłącznie dlatego że to były wieżowiec telekomuny/orange i testowali tam rozwiązania, które potem zastosowali w metrze. Nie znam innego 5 poziomowego podziemia z zasięgiem a trochę ich
  • Odpowiedz
@PEKLONIKON: chyba do zlego adresata napisales. ktos kto stawia centrum handlowe, robi to zgodnie z przepisami. zatem przepisy sa c-----e. powinienes pisac do instytucji panstwowych odpowiedzialnych za konstruowaanie przepisow. jakis pinb czy inne gowno
  • Odpowiedz