Aktywne Wpisy
brainmixer +95
W sklepie mi te płytki się podobały, a tutaj... już sama nie wiem.... Pytałam się fachowca, ale on mówi, że tak ma być. W komentarzu więcej zdjęć. A co Wy myślicie Mirabelki i Mireczki? Jest ok?
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
kukold +1
Gdzie najlepiej szukać fachowca do zrobienia strony dla kliniki stomatologicznej? Chodzi o prosty system do rezerwacji wizyt z przypominaniem przez sms i całe zarządzanie do tego, hosting, adres, maile itp. Widziałem gotowe abonamenty ale drogo to wychodzi dla więcej niż jednego stomatologa. Ile coś takiego może kosztować? Nie chcę żeby mnie naciągnęli bo to raczej szybka robota. Mogę zapłacić do tysiąca jak będzie porządnie i ładnie wykonane.
#programowanie #pracait
#programowanie #pracait
Chinol z ali wysłał mi przesyłkę zamówioną do paczkomatu inpost pocztą holenderską (RSXXXXXXXXXNL).
Co robić, da się coś zrobić? Z lektury podobnych przypadków wynika że przesyłka będzie dostarczana NA ADRES paczkomatu (a nie DO paczkomatu) ale kto to będzie obsługiwać, inpost czy pp?
#zakupyzchin #aliexpress #pocztapolska #holandia #inpost #postnl
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
To jest list polecony i doręcza to Poczta Polska.
Jedyne co możesz zrobić, to obserwować tracking na stronie PP (polecam też patrzeć na alipaczka.pl, oni pobierają dane po API emonitoringu PP, a tam jest więcej info niż na stronie) i jak trafi do placówki oddawczej (to ta, z której listonosz pobiera przesyłki do doręczenia). Musisz to jednak zrobić w tym samym dniu, bo jako niedoręczalna zostanie ona zwrócona bez
@pcela: xd, szkoda szczepić ryja
Typ przesyłki zawarty jest w jej numerze. W tym przypadku nr przesyłki zaczyna się od liter RS, które są używane wyłącznie dla przesyłek listowych (pula RA - RZ).
Paczka międzynarodowa ma numer zaczynający się od "C", nie ma od tego żadnych
Przesyłki, których nr zaczynają się od liter L, M, Q, R, U i V, są to przesyłki listowe i UPU nie przewiduje się od tego żadnych wyjątków.
A nr zaczynające się od "L" stosuje się do przesyłek listowych ekspresowych oraz do przesyłek Global Expres (to polska nazwa handlowa usługi Post Expres, w innych krajach usługa może mieć inne nazwy). Przesyłkę Global Expres też zaliczmy do przesyłek listowych, a nie
@pcela: no gratulaje spostrzegawczości. To apka inpostu, chiński list poczty holenderskiej LxxxNL dochodzi inpostem tylko u nich już nowy numer dostaje. W emonitoringu w ogóle tych przesyłek nie widać.
ok czyli w moim przypadku nie będzie iść przez inpost. nie mam nawet powiadomienia w apce a tak jest gdy tranzyt do polski organizuje cainiao. dzięki za wyjaśnienie.
w najlepszym razie zapłacę dodatkowe 10% wartości przedmiotu w formie opłaty za obsługę celną poczcie, w najgorszym stracę przedmiot i nie odzyskam
Tu sprawa jest troszkę skomplikowana. To idzie z Chin do Holandii (przewoźnik 1, najczęściej jest to 4PX), potem z Holandii do Polski (przewoźnik 2, Post NL), następnie już w Polsce przejmuje to Poczta Polska, która doręczy to do firmy, która rozliczy cło i VAT, a następnie nada to Inpostem (z nową etykietą, jako przesyłkę krajową). Dlatego nie płacisz przy odbiorze za odprawę celną i ewentualnie VAT-u i cła.
Przepisy międzynarodowe