mam 4kg papryki habanero i 5kg chili, jak to przechować przez pare miesięcy? nie chce suszyć. zamrozić? pokroić? słoiki? pomóżcie. Zjem z kilo w miesiąc a reszta sie popsuje. #papryka #przetwory #ostrezarcie #pytanie #jedzenie dajcie jakies pomysły
@JackBauer666: a jak umyje, pokroje, powyciągam ziarna i zamroże w workach to będzie dobrze? tak pisali o chili ale nie wiem czy habanero. a ta marynata to dobra?
@0ZZZzzzZZZ0: No zalezy jaka marynata, ja np kupuje w zalewie krojone jalapeno. Jezeli kazde warzywo to i musi byc git i z habanero. No i zeby sie to dobrze zapasteryzowalo w sloiku, bo jak strzeli wieczko to sie potem moze zepsuc albo trza jesc od razu. Nigdy nie marynowalem, ale masz pelno tutoriali na yt, Zobacz se przyklad. Nie wiem, czy mrozenie warzyw to dobry pomysl. Bo mi pewne rzeczy
@0ZZZzzzZZZ0: Mozesz tez ususzysz. Pytalem szpeca, wiec tak: dobierz se dobrze denka do sloikow, zeby strzelaly. Znajdz se przepis z marynowanymi ogorami, zeby zobaczyc stosunek octu do wody, do paprykowej marynaty te same proporcje octu i wody. Nie laduj na maxa sloikow i zostaw troche miejsca, bo musi miec miejsca na powietrze i zawartosc zwiekszy objetosc.
Na marynate woda, ocet, czosnek, cebula, kolendra, opcjonalnie mozesz dodac przyprawy, ale ja bym
#papryka #przetwory #ostrezarcie #pytanie #jedzenie
dajcie jakies pomysły
źródło: images
PobierzNa marynate woda, ocet, czosnek, cebula, kolendra, opcjonalnie mozesz dodac przyprawy, ale ja bym