Przejrzałem pobieżnie tag ale nic nie znalazłem więc zapytam, czy jest możliwe zaparkować samochodem, za darmo, w promieniu 2-3km od Jasnej Góry? Czy nie ma szans i od razu szukać płatnych parkingów? Oprócz tego jakie lokale gastro polecacie w okolicy a jakich unikać? Wybieram się z różową w niedzielę więc na pewno wstąpimy gdzieś na obiad i pewnie na kawę/ciasto.
@Syko W niedzielę parkowanie w mieście jest darmowe. Jasna Góra ma swój parking, który jest za "co łaska" i można po prostu nie zapłacić (jeśli wybierasz się na JG). Lokali z jedzeniem masz w centrum (aleja NMP) po kokardkę, żadnego nie odradzam.
@Syko: w niedziele wszystkie parkingi są za darmo, ulica Zgody jest parking i prawie zawsze jest pusty więc nie będzie problemu. Do Jasnej Góry jakieś 500 metrów. Sprawdź na mapsach
@Syko: Przecież Jasna Góra ma parking za "co łaska" tuż pod bramą Lubomirskich od ul. 7 kamienic, w pobliżu masz też wielki parking na runku wieluńskim, który jak każdy płatny parking, w niedzielę jest bezpłatny a idąc do i z JG jest spoko oferta gastro.
@Syko: W niedziele wszędzie za darmo, ale w Aleje NMP lepiej nie jedź bo raczej w niedzielę wszystko pozajmowane w godzinach popołudniowych, najłatwiej chyba na Rynku Wieluńskim i masz 2 minuty do JG i 5 do Alei. Co do jedzenia możesz wejść na Rynku Wieluńskim do Bosco(włoska), Pierus (grecka), Tbilisi (gruzińska), w Alejach masz dużo restauracji i tu możesz się po prostu przespacerować i wejść gdzie ci się spodoba. Od
@Syko: Ale dlaczego szkoda ci zapłacić parking choćby 10 złotych? Potem wszyscy zdziwieni, dlaczego w Czewie nikt nie lubi pielgrzymów, jak mają lubić skoro każdy kombinuje żeby nie widać ani grosza?
#czestochowa
@Syko: przecież prawnie opłata za miejski parking może być 5 dni w tygodniu z tego co wiem... więc w niedzielę masz wszędzie za darmo