Wpis z mikrobloga

Napisałem w innym komentarzu, ale powtórzę. Jeżeli państwo nie zaingeruje i nie sprawi, ze deweloperzy będą budować mieszkania pomimo wysokich stóp to prawdopodobne, że będziemy mieć recesję i syf w gospodarce jak w Niemczech, bo polska branża budowlana już jest w złej kondycji a odcięcie jej zamówień z mieszkaniówki tylko by to pogłębiło. Patrz tu:
https://www.wnp.pl/budownictwo/cos-dziwnego-dzieje-sie-na-rynku-w-szczycie-sezonu-firmy-budowlane-zawieszaja-dzialalnosc,863586.html
https://wyborcza.biz/biznes/7,147758,30080278,rekord-niewyplacalnosci-w-budownictwie.html

Jesteśmy dokładnie w tej samej sytuacji, w której byli Niemcy 2 lata temu. U nich wzrost kosztów budowy i wysoka inflacja sprawiły, ze deweloperom przestało się opłacać budowanie i rzeczywiście przestali budować. Oczywiście nie do zera, ale liczba budów spadła na łeb. Co sie stało dalej? Impuls poszedł dalej i przeniósł się na niemieckie firmy budowlane i wykonawcze, które pozbawione zamówień zaczęły padać.
Patrz tu:
https://www.fxmag.pl/nieruchomosci/kryzys-nieruchomosci-niemiecki-gigant-budowlany-oglosil-bankructwo
Deweloperzy zresztą też. Patrz tu:
https://wyborcza.biz/biznes/7,147758,30088292,trzech-deweloperow-upadlo-w-ciagu-dwoch-miesiecy-kryzys-na.html

Ale to dopiero początek zabawy. Impuls teraz przechodzi na banki, które mają kłopoty. Patrz tu:
https://www.fxmag.pl/nieruchomosci/kryzys-nieruchomosci-pograza-bank-z-niemiec-zyski-spadly-o-74-to-nie-koniec

Jak się jest wykopkiem, nienawidzi połowy świata i ma się taką hierarchię priorytetów, że najważniejsze, żeby kogoś bolała d--a a deweloperuchy gineły, to można mieć nastawienie "niech giną" ale dla polityków byłoby to samobójcze, bo rozlewające się problemy gospodarcze, recesja i rosnące bezrobocie to spadek kasy w budżecie i problemy społeczne. A w perspektywie utrata władzy.

I tego wykopki kompletnie nie są w stanie zrozumieć. Tusk byłby kompletnym idiotą gdyby politykę planował z uwazględnieniem setki czy nawet kilku setek wściekłych wykopków, a nie tych ludzi, których uderzyłoby spowolnienie gospodarcze.

Dlatego kredyt zero w tej czy innej formie powinien być pchany i myślę, że będzie pchany.

I to czy wykopek kupi kiedyś mieszkanie o 5-10 proc. taniej to naprawdę nie nie jest najważniejsza rzecz pod słońcem.

Od kiedy pamiętam na wykopie zdarzali się czasem mądrzy ludzie, którzy mówili że jakby ceny nieruchomości spadły tak bardzo jak wykopkom się marzy to gospodarka musiałaby dostać tak mocno w dupę, że ostatnie o czym wykopki myśleć to zakup nieruchomości. Jakoś ich ostatnio brakuje. Teraz tu co drugi to Michael Burry co mu się marzy, że się upasie działając pod prąd.

Mam złą wiadomość wilki. Lubicie powiedzonko, że pycha kroczy przed upadkiem, co?

No więc ono się sprawdziło w 2020r. Tylko to w tym scenariuszu to wy byliście tymi agentami nieruchomości którzy tarzają się ze śmiechu, a wzrostowicze byli tym Michalem Burrym, który miał na końcu rację. Przełknijcie to wreszcie, to nie koniec świata. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak, tak wiem, niech padają, niech giną wszyscy bylebyś miał o 3% taniej! Bo młodzi płaco! Młodzi! Walczycie z czystym złem! Zło! Zło! Wywalcie to sobie z systemu, wykrzyczcie się w lesie czy coś, bo już się tego lamentu nie da czytać.

#nieruchomosci #ekonomia
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypopekX: Ale zrozum, że to nie chodzi o 20 miliardów z budżetu. Tylko o to, że deweloperzy w kilka miesięcy podnieśli ceny wybudowanych mieszkań albo tych co były już na końcówce budowy o 30% w dużych miastach. Gdyby nie byli chytrzy to nikt by nie protestował.
  • Odpowiedz
  • 0
chciałbym żeby w polskiej gospodarce był taki syf jak w niemieckiej.

@Reanef: ale problem w tym, że nadal nie będziesz miał niemieckiej gospodarki, tylko dostaniesz z niej sam syf ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Tylko o to, że deweloperzy w kilka miesięcy podnieśli ceny wybudowanych mieszkań albo tych co były już na końcówce budowy o 30% w dużych miastach. Gdyby nie byli chytrzy to nikt by nie protestował.

@Kam_sekwaw: Przecież na wtórnym ceny wzrosły jeszcze bardziej. A podnieśli bo PiS wpompował 100tys dodatkowych kredytów na rynek w ciągu pół roku. Nowy program też ma pompować 100tys dodatkowych kredytów w ciągu pół roku, czy nawet
  • Odpowiedz
@wypopekX: bo wykopki siedzą na gotówce którą inwestują w cfd, więc wchodzą z walizką kasy a nie kredytem.

Ale tak serio to trzeba się zastanowić co w sumie jest złego że wszystko pi3rdolnie i się zresetuje. Nie mówię co będzie i co dla polityków będzie dobre, bo to oczywiste.

Ale czy dla dobra ogółu (znaczy większości obywateli, zwyklakow) nie byłoby lepiej? Chociaż pewnie nie, bo normalni ludzie są tak samo
  • Odpowiedz
  • 0
„pycha kroczy przed upadkiem” - idealne powiedzonko w kierunku większości deweloperki.

@wizytaKomornika: dla was pychą to jest nawet jak ktoś nie chce obniżać cen, albo nie chce budować przy wysokich stopach. Jak w ogóle śmie śmieć jeden?
  • Odpowiedz
Nowy program też ma pompować 100tys dodatkowych kredytów w ciągu pół roku, czy nawet roku? Przecież nie.

@wypopekX: 15 tysięcy na kwartał. To znaczy, że podaż nie da rady i trzeba dać dopłaty? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Ale tak serio to trzeba się zastanowić co w sumie jest złego że wszystko pi3rdolnie i się zresetuje. Nie mówię co będzie i co dla polityków będzie dobre, bo to oczywiste.

Ale czy dla dobra ogółu (znaczy większości obywateli, zwyklakow) nie byłoby lepiej? Chociaż pewnie nie, bo normalni ludzie są tak samo przelewarowani jak wszyscy i by pobankrutowali też. Czyli lepiej tylko by było dla przegrywow z wykopel, a więc mniejszości.

Myślę, ze p-----------e raczej tych zwyklaków by rozjechało. Ja pamiętam spowolnienie gospodarcze po kryzysie bankowym 2008, bezrobocie dochodzące do kilkunastu procent, masową emigrację i straszną beznadzieję.

Ale w sumie to te dopłaty nie wiem czy są takie potrzebne. Recesję się przecież stopami niweluje
  • Odpowiedz
  • 0
zasłanianie się interesem publicznym, gdy samemu chcesz się przy tym nachapać. Wyborne.

zasłanianie się interesem publicznym kiedy chcesz po prostu taniej kupić mieszkanie

Nie jest Ci tak zwyczajnie wstyd? ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
  • 0
będziemy mieć recesję

normalna kolej rzeczy w gospodarce

Powiedz to politykom i ludziom, którzy stracą pracę. Ale POWIEDZ tak, żeby usłyszeli, przyjęli do wiadomości, zrozumieli, pokiwali głową i NIE przenieśli tego na w---w i niższe poparcie polityczne dla partii rządzącej. Powodzenia.

Bo takie teksty na portalu ze śmiesznymi obrazkami "taka kolej rzeczy", "rynek się oczyści", " tak działa wolny rynek" itp to sobie można rzucać bez konsekwencji. Ale polityk musiałby być idiotą,
  • Odpowiedz
@wypopekX: tak już w innym komentarzu przemyślałem i sobie przypomniałem o poduszce finansowej Polaków i o raporcie zadłużeń z BIK

Nikt nie chce recesji, ale dopłaty to nie jest rozwiązanie tylko chwilowe zaleczenie problemu. Tu trzeba stopy ciąć i się modlić że uda się wstrzelić bez recesji xd

No a ta kosa między glapinskim a rządem to nie jest żaden argument za wprowadzaniem dopłat za hajs podatnika.
  • Odpowiedz
@wypopekX: i co, już nigdy nie będziemy mieli recesji, wszystko będzie tylko rosnąć? To nie jest naturalny stan w gospodarce i w końcu będzie ta recesja, im później tym większa. Czemu mamy ciągle wspierać bezmyślnych, zadłużonych ludzi? Czemu w tym kraju dwoje n--------h patusów może dostać pół bańki w moment na takich warunkach że prawie nie spłacają odsetek, a normalny człowiek który chce rozkręcić biznes musi ryzykować oszczędnościami życia albo
  • Odpowiedz