Wpis z mikrobloga

Mam zerowe doświadczenie z #traficar Muszę jednak we wrześniu dostać się w nocy z Wrocławia do Poznania na lotnisko i to się wydaje jedyna sensowna opcja (powrót samolotem do Wro, więc swoim samochodem do Poznania nie pojadę; brak sensownych pociągów).

I teraz pytanie do doświadczonych z carsharingiem. Czy jest to spore ryzyko? Bo rozumiem, że będę musiał sobie znaleźć samochód tuż przed samym wyjazdem. Jakich problemów mogę się spodziewać?

#carsharing
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@graulv
W sumie można się naciąć na tryb wynajmu, jak się nie przeliczy.

Można wynająć furę na cały dzień: 69 PLN plus 1,19 PL/km.
Można na kilometry: 4,99 PLN + 2,09 PLN/km.

Licząc dla 180 km trasy pierwszy wariant bardziej się opłaca (283 PLN vs 381 PLN).
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik: i chyba tak właśnie zrobię. Widzę też, że jest opcja SPOT i można zarezerwować samochód, by mieć pewność, że będzie dostępny.
  • Odpowiedz
@graulv: Właśnie miałem pisać, żebyś policzył czy bardziej się opłaca wziąć "na chwilę", czy "na 24h". W tym drugim trybie dodatkowo możesz wziąć samochód na kilka-kilkanaście godzin przed tym jak go będziesz potrzebował i nie ma wtedy różnicy w cenie - do 24h masz stałą opłatę za pierwszą dobę wynajmu. Czyli bierzesz samochód jak jest jakiś blisko, albo jak masz chwilę żeby go podprowadzić pod dom itp. A potem auto
  • Odpowiedz
można zarezerwować samochód

@graulv: Za darmo na 15 minut, czyli na czas dojścia do samochodu. Jeżeli zarezerwujesz na kilka godzin przed, to zapłacisz jak za zboże.
  • Odpowiedz
@graulv: Jeszcze jedno - weź samochód który jest zatankowany - orientacyjny zasięg widzisz w appce. No, chyba że lubisz przygody i chcesz sprawdzić czy pierwsze w życiu tankowanie Traficara się uda (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
wygląda jakby od groma było tych samochodów

@graulv: Sprawdź jeszcze raz tego samego dnia tygodnia i o tej porze, kiedy będziesz chciał wynająć. W weekendy dostępność mocno spada, przynajmniej w Krakowie.
  • Odpowiedz