Wpis z mikrobloga

@realme7: W covidzie za auto warte 116k suma wszystkich opłat leasingowych po 3 latach ( w tym 2 zmiany harmonogramu po 500zł każda) wyniosły mnie 4000zł. Obecnie auto za 149k suma opłat powinna wynieść 18k i to jak na obecne czasy jest całkiem znośna oferta.
  • Odpowiedz
  • 0
@Niedogonisz: czyli się nie kalkuluje to. Musiałbym zrezygnować z ryczałtu i płacić dwa razy więcej podatku. A i tak ewentualne oszczędności poszłyby na leasing . A można od osoby prywatnej wynająć samochód i odliczac czynsz?
  • Odpowiedz
@realme7: No jeśli liczysz każdą złotówkę to nic się nie opłaca.
Wynajem przerabiałem również - opłata była równa opłacie leasingowej, po wszystkim trzeba oddać auto no i tracisz całą kase jaką w to włożyłeś. To pierwsze auto za 116k sprzedałem i nie powiem żebym czuł się stratny.
  • Odpowiedz
  • 0
@Niedogonisz: można w PKD coś tam wpisać. A firmę ma - jako emeryt nie płaci nic jak nie ma przychodu, a czasem się przydaje do optymalizacji podatkowej. Tylko czy US się nie przyczepi...
  • Odpowiedz
@realme7: No to kombinuj, najwyżej dostaniesz mandat i regres xD
Który samochód teraz kosztuje 50k, moim zdaniem 50k to w gotówce brać, amortyzacja przyspieszona na 24 miesiące i już
  • Odpowiedz
można w PKD coś tam wpisać. A firmę ma - jako emeryt nie płaci nic jak nie ma przychodu, a czasem się przydaje do optymalizacji podatkowej. Tylko czy US się nie przyczepi...

@realme7: No jak ci wynajmie to będzie miał przychód, tak?
  • Odpowiedz
@Niedogonisz: amortyzacja przyśpieszona to 30 miesięcy, nie 24.

@realme7 Spójrz - kupisz auto na ojca - wrzuci je w amortyzacje, ale przecież jak chcesz od niego wynajmować to musi Ci wystawić FV za ten najem - to generuje przychód. Do tego kwestia ubezpieczenia. Jak w coś uderzysz to szkody lecą Tobie (kierowcy), jak i jemu (właścicielowi, ubezpieczającemu). Do tego nie budujesz sobie historii w UFG. Ponadto jak będziesz chciał
  • Odpowiedz