Wpis z mikrobloga

W końcówce lat '60 dziadek św. Pamięci zasypał studnię wyciągnąwszy wpierw pierwszy z góry krąg, po czym nawrzucał jakichś pali drewnianych i starego zdechłego psa o imieniu Baciar rasy pochalańskiej.
Mama za młodu mniejwięcej wiedziała, gdzie leży owa zasypana studnia (ale nie dokładnie) - miała lat 12, więc z internetu wyciągnąłem stare zdjęcia lotnicze z lat '60 po czym zlokalizowałem tą studnię posiłkując się Garret At Pro #wykrywaczmetalu bo została przykryta starą blachą od beczki.

Jak ją rozkopię, to zacznę ją czyścić i przeprowadzę pierwszą w swoim życiu ekshumacje zwłok psa rasy podchalańskiej, po czym studnię wyczyszczę, wstawię krąg i dźwignię z korbą na wiadro tak jak to kiedyś się robiło.

#studnia #geologia #archeologia

#ekshumacja
masqar - W końcówce lat '60 dziadek św. Pamięci zasypał studnię wyciągnąwszy wpierw p...

źródło: temp_file7553647597290257381

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@wincenty1 Będę pisał jak chcę, bo mamy wolność słowa xD

A tak na poważnie, to fakt - pomyliłem się, bo nie używam słowników w telefonie..., więc o pomyłkę szybko jak się pisze bez zastanowienia...

Pozdrawiam :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@Zwiedzam Jak przyjdzie wojna, zamkną pompy od miejskiej wody, a do rzeki latać nie będę, to będę miał studnię... już w sumie drugą..., niektórzy kolekcjonują papierki turbo, puszki po piwie, to Ja będę kolekcjonował studnie xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@XXX_Boris_Gromow_24cm_XXX Woda do podlewania kwiatków, trawy, ogrodu...,

A musiałem też rozkopać, po woda podchodziła mi pod dom. Chociaż jest drynacja ale było mokro... i w tym miejscu pod domem przy fundamencir kopałem pierwsze dziurę, bo idzie mi rura od innej studni i myślałem, że mi pękła..., okazalo się, ze jest cała, a ziemia błotnista jak bagno, eięc musiałem doszukać się tej zasypanej studni, bo z niej woda musiala się przedostawać...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Impersonator Tak, wiem o tym. Kuzyn czyścil studnie kilka lat temu to o mało noe zemdlal w tej studni, zdążył wyjść.
Dla bezpieczeństwa dodatkowo dla uprzęży i innych zabezpieczeń wrzuca się kawałek drzewa choiny, która wspomaga eliminację gazów ziemnych...
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@AbaKowner Był... została po nim czaszka, kilka żeber i jakieś kości. Był owinięty w ceratę (taką jak na zdjęciu) i owiązany przewodem doczepionym do dwóch cegieł.
Była w środku taka gęsta czarna maź..., myślę, że to od rozpadającej (gnijącej) sierści o skóry psa.

A historia tej ceraty ma drugie podłoże... była wcześniej wykorzystana na stołach u Ciotki na weselu.
masqar - @AbaKowner Był... została po nim czaszka, kilka żeber i jakieś kości. Był ow...

źródło: temp_file4093282049101057471

Pobierz
  • Odpowiedz