Wpis z mikrobloga

Hej Mirki i Mirabelki potrzebuję zasięgnąć informacji.
Potrzebne jest miejsce dla II rocznika liceum profil biol -chem Wrocław. (okolice Smolca)

Wczoraj byłam na uroczystości rodzinnej i ciotka powiedziała mi, że ma ogromny problem. Przeprowadza się za tydzień do Wrocławia, a wszystkie szkoły do których pisała odmówili miejsca dla syna. Normalnie katastrofa. Na razie wychodzi to tak, że chłopak będzie dojeżdżał do Świdnicy do starej szkoły. Ale nie mogę uwierzyć w to, że nie ma tego miejsca po prostu musi być tak, że gdzieś to miejsce jest tylko trzeba wiedzieć w której szkole.

Ogólnie składali papiery do kilku szkół, ale dyrektor od razu ucina temat, że nie ma miejsca i koniec nie chcą nawet słuchać co to za uczeń, jak się uczy itp. A kuzyn uczy się dobrze, maturę chce pisać z biologii i chemii. Chce być w przyszłości patologiem sądowym, interesuje się tematem od wielu lat, bo zawsze na różne okazje kupuję mi książki z tej tematyki albo daję bony do empiku :) Wiem, że młody może iść na inny profil a pisać maturę z tych przedmiotów, i ja już jestem po całej tej ścieżce edukacji , więc wiem, że się da i można, no ale z jego perspektywy to wygląda dużo trudniej tak samemu się przygotować będąc na innym profilu.

Help, może jest ktoś kto pracuje w sekretariacie i wie gdzie mogą być wolne miejsca.

#wroclaw #liceum
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cemazeciku nie przyszło mi to namyśl, ale chyba najlepsze rozwiązanie. Zadzwonić do kuratorium i przedstawić problem odmowy przyjęcia do szkół ucznia i kontynuacji nauki. Na pewno coś doradzą albo zajmą się sprawą po podesłaniu odpowiednich dokumentów. Oczywiście ciotka nie gadala, a kontaktowała się ze szkolami także przez e-maile i zawsze dostawała odmowę?
  • Odpowiedz
@Nadia_: Od września żeby dostać 800+ dzieciak musi być w polskiej szkole, wszędzie jest p--------k, od znajomych słyszę o powiększaniu klas do jakichś nieludzkich wartości. Będą musieli ławki dokupić by wszystkich pomieścić
  • Odpowiedz
@Nadia_: Biol-Chem we Wrocławiu jest oblegany nawet bardziej niż mat-inf. Po zmianach brakuje klas i do tego klasy już są za duże. Jedyne co to próbowanie i dzwonienie po sekretariatach.
Często potrafią zrobić jakiś wyjątek jak się przyjdzie samemu i pogada jak człowiek z człowiekiem. Problem tylko taki, że obecnie dyrektorzy po prostu mają już powoli dość bo ludzie właśnie idą do nich i traktują z góry i kuratorium straszą
  • Odpowiedz
  • 0
@Darth_Gohan: tylko on jest na II roku, więc chyba jeszcze trudniej. Bo gdyby się chciał dostać na I rok to brałby udział w rekrutacji razem ze swoją pulą punktów. Natomiast tutaj już jest ewidentnie po i klasy są uformowane. A chłopak jest nieźle zdeterminowany, skoro będzie jeździł pociągiem do starej szkoły.
  • Odpowiedz
dziękuję że sam sobie odpowiedzialem

@cemazeciku: No to Ci mówię, że oni tego nie mają bo nie ogarniają w takie rzeczy i nie trzymają ich w ogóle aktualnych. Co roku są z nimi cyrki. Co roku mają problemy z danymi. Od kiedy jeszcze doszły dzieci z Ukrainy to już w ogóle xD

@Nadia_ Niech próbuje bo też sa ludzie którzy przenoszą między szkołami czy klasami itd. Trochę późno się
  • Odpowiedz
  • 1
@Darth_Gohan: oni to ogarniają chyba od czerwca. Tylko na początku szli jakimiś drogami formalnymi na zasadzie. Wybrał sobie kilka szkół, napisali jakieś pisma. Potem czekali na odpowiedz. Potem dzwonili. W tych szkołach powiedzieli im, że trzeba czekać do jakiejś konkretnej daty. Ostatnio coś tam ciotka mówiła, że 25 lipiec czy jakoś tak, więc mieli nadzieję i czekali. Wczoraj jak z nią gadałam to mówiła, że jeszcze 28 sierpnia jest jakiś
  • Odpowiedz
@Nadia_: Czyli standard. Droga oficjalna niby jest, ale nie istnieje i dalej wszystko trzeba na mordę załatwiać uniżenie idąc do dyrektora.

Od 20 lat nic sie nie zmieniło w tym temacie widzę jak jeszcze w rodiznie miałęm dyrektora.
  • Odpowiedz
A kuzyn uczy się dobrze, maturę chce pisać z biologii i chemii. Chce być w przyszłości patologiem sądowym

@Nadia_: oni wszyscy zdolni a potem kończą na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nadia_: najlepiej zahaczyć klasę o jakimolwiek profilu w liceum gdzie jest biol-chem a w ciągu roku zmienić profil klasy. Tak jest łatwiej (nawet dyrekcji), bo mogą wymienić w klasach się uczniami.
Choć polecam, jak wyżej ktoś wspomniał, zrobić turnee osobiste po dyrektorach liceów, w których są biol-chemy i omówić temat twarzą w twarz.
  • Odpowiedz
Przeprowadza się za tydzień do Wrocławia, a wszystkie szkoły do których pisała odmówili miejsca dla syna.

@Nadia_: Odmówili w kilkudziesięciu szkołach? Coś mi się wierzyć nie chce. Już prędzej obskoczyła w wolny dzień na ostatnią chwilę z 5-6 szkół i się odbiła.
  • Odpowiedz