Mirki jaki jest orientacyjny koszt projektu przebudowy domu jeśli chce podnieść ścianę kolankowa z dachem, dodać drugie wejście i przesunąć ścianę? Jedna z firm zaśpiewała mi 25k Netto i nie jestem pewny co do ceny. Czy to nie jest za dużo? Nie mam porównania z innymi firmami, bo one wolą robić nowe domy #budowadomu #remont
@tellet: ściana nie jest nośna, poddasze ma może ze 150m2. Nic się nie sypie, nic się nie rozwala. Ot, adaptacja przestrzeni. Napisałeś, że mało - ile to normalnie kosztuje?
@tellet: wyjdę na ignoranta, bo tematu nie znam, ale co to za różnica jaki metraż? Jeżeli dach stał na pustaku i doda się dodatkowo cztery kolejne to chyba nie złoży mi się konstrukcja jak domek z kart?
@Asphiii: nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale 25k brzmi jak za darmo. No metraż ma spore znaczenie xD choćby dlatego, że na 60 metrach przy 4 pustakach masz np 80 pustaków do wmurowania a przy 200 metrach już będziesz miał ich 500. Już nie mówiąc o podnoszeniu 100 metrowego dachu a 300 metrowego. Tak czy inaczej głupi fundament kosztuje z 50 k a to u Ciebie trochę bardziej skomplikowana sprawa
@Asphiii: wez wpisz w Google albo popytaj znajomych o biura projektowe w twoim miescie, podejdz i zapytaj sie ile życzą sobie za projekt i czy maja jakis polecanych wykonawcow. Odwiedz minimum 3-4 biura i zadzwon do minimum 3ekip od biura. Wtedy bedziesz mial jakis taki zarys ogolny co i za ile cie wyjdzie.
@janusz-lece: próbowałem kolego. Obrośli w piórka. Większość mówi mi, że oni się tym nie zajmują i wolą projektować całe domy. Inni obsługują dom + wszystko dookoła (drzewka, ławeczki itd), a jest mi to zbędne. Tego wyboru właśnie nie mam i ciężko mi porównać ceny
@Asphiii: bo to prawda, wiekszosc woli miec czyste papcie i zrobic cos od zera i wziac cala kase. Napisz na jakims spotted w swoim miescie albo miescie powiatowym, ze chcesz dach podniesc i szukasz projektu i wykonawcow, kogo polecaja ludzie. Z ciekawosci, jaka czesc polski, wojewodztwo?
@janusz-lece: Środek podkarpacia. Za namową napisałem do większości architektów w okolicy, a teraz czekam na wyceny. Nadal nie mogę wyjść z podziwu jak drogie są usługi
@dmde: ło k---a wiesz co przeczytałem to i chyba po prostu rozsądek odrzucił możliwość że to jest cena za projekt domurowania paru centymetrów ścianki kolankowej. Ja właśnie zapłaciłem rowno 20k za projekt piętrowego domu jaki sobie narysowaliśmy - 140 m już razem z instalacjami sanitarnymi i elektrycznymi, które architekt zlecił innym branżowcom do przygotowania. No ale widocznie w twoim wypadku też trzeba zrobić projekt zupełnie od nowa? Tak czy inaczej
25 netto to brzmi trochę mało.
@Bry_siema: czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy
w zależności od metrażu to projekt indywidualny domu kosztował w 2019 roku ok 8-10k za jakiś podstawowy dom
No ale widocznie w twoim wypadku też trzeba zrobić projekt zupełnie od nowa? Tak czy inaczej