Wpis z mikrobloga

Czy orientuje się ktoś gdzie we wskazanym obszarze znajduje się stary poniemiecki budynek, który wydaje mi się że kiedyś był elektrownią? Leży na trasie z Karpacza do Wrocławia, po prawej stronie drogi, nad małą rzeką płynącą wzdłuż drogi jadąc w kierunku na Wrocław. Wydaje mi się, że nie leży w żadnej miejscowości. Budynek robi niesamowite wrażenie, ma około czterech pięter, jest wykonany z betonu lub jakiegoś ciemnego kamienia i jest chyba niezamieszkany. Do okoła lasy na wzgórzach. Szukam go na mapach już z godzinę i nie mogę na niego trafić.

#dolnoslaskie #wroclaw #karpacz #jeleniagora
Szczaf - Czy orientuje się ktoś gdzie we wskazanym obszarze znajduje się stary poniem...

źródło: mapa budynek

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Wozyack: jechałem tamtędy jakoś ze 4 lata temu więc jeszcze nie było S3 od Bolkowa. Możliwe też, że budynek służył jako huta szkła albo jakaś manufaktura. Na 100% płynęła obok niego rzeka, wzdłuż drogi. Budynek jak i rzeka były tuż przy drodze, do budynku przejeżdżało się małym mostem nad tą rzeczką. Niewiele dalej ta droga przechodziła w dwupasmową z mostem nad kamienistą rzeką. Myślę, że było to max godzinę drogi
  • Odpowiedz
  • 1
@Szczaf chatgpt: Wygląda na to, że opisujesz budynek dawnej elektrowni wodnej w okolicach Marciszowa. Ten stary, poniemiecki budynek leży nad rzeką Bóbr i jest widoczny z drogi prowadzącej z Karpacza do Wrocławia. Budynek znajduje się w pobliżu stacji kolejowej w Marciszowie i często przyciąga uwagę ze względu na swoją charakterystyczną, zabytkową architekturę. Obecnie nie pełni już funkcji elektrowni, ale jest ciekawym punktem na trasie z Karpacza do Wrocławia, zwłaszcza dla osób
  • Odpowiedz
  • 0
@salet: niestety to nie Marciszów. Zadałem to pytanie chat gpt i wypluwa kilka różnych miejscowości w tym Wojanów, Mysłakowice, Bobrowice ale w większości strzela. Kurde, taki imponujący budynek a nawet go nie ma zaznaczonego na mapach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz