Wpis z mikrobloga

Poleci ktoś budżetowy TV do salonu w okolicach 100"?

Odległość od kanapy do TV to ok 6,5 metra i nie mam jak zmniejszyć tego dystansu ze względu na charakterystykę pomieszczenia i sposób jego urządzenia.

Nie zależy mi na nie wiadomo jakiej specyfikacji. TV będzie używany sporadycznie, bo akurat w moim przypadku salon jest stosunkowo mało użytkowany. Tak naprawdę nie musi być nawet smart, bo ew. zapotrzebowanie uzupełni z doskoku chromecast.
Docelowo będzie zamontowany na ścianie, raczej wyżej niż niżej.

#telewizory #telewizor #tv
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fist_Of_Truth: 100" to żaden nie będzie budżetowy. Zresztą w tym rozmiarze jest dość mało modeli, więc po prostu bierz co tańsze i na co budżet pozwala. O modelach to można dyskutować w przedziale 55-65". Wszystko co powyżej, to już cena leci mocno do góry ze względu na rozmiary, a nie jakość obrazu.
  • Odpowiedz
@Drmscape2: Zgadzam się, do 65", jeszcze przy jakiejś okazji do 75" cena jest ok, potem zaczyna się bardzo duży skok.
Zastanawiam się jak z jakością i trwałością modeli powyżej tego (65-75") rozmiaru.
Najprościej tak jak piszesz, brać cokolwiek jak będzie tanio w tym rozmiarze, no, ale jednak... wydać sporo i wtopić to kosztowne ryzyko.

Taniej byłoby wziąć jakiś w miarę przyzwoity projektor, ale zraziłem się nieco do tego rozwiązania. Tu
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth: oczywiście, że za mały, 100" w sumie też, ale będzie coś na nim przynajmniej widać. Jak komuś na jakości obrazu zależy, to w takich uwarunkowaniach raczej się rozgląda za postawieniem sofy w odpowiednim miejscu zawczasu. Przy 6,5 m to jest walka dosłownie o to, żeby cokolwiek widzieć na ekranie. Kupisz 75", to oglądając film z napisami nawet ich nie przeczytasz z tej odległości.
  • Odpowiedz
@Drmscape2: Mówisz, że 100" też może być ledwo? :/ Za mniejszymi zatem się nie rozglądam w ogóle.

Co do urządzenia pomieszczenia, to niestety ma taką charakterystykę, że sofa/kanapa nic cholery nie pasuje do postawienia bliżej. Tzn. da radę, ale będzie to wyglądało fatalnie.

Biorę pod uwagę Twoje sugestie i myślę dalej.
  • Odpowiedz
@MroczekBall3D: Hej, nie kupiłem jeszcze. Ceny 100" są na tę chwilę zbyt duże - nieproporcjonalne w stosunku do nieco mniejszych.
Cały czas jednak mam to na uwadze, ale zaczynam rozważać mimo wszystko projektor. W miarę przyzwoity będzie i tak tańszy niż 100" TV. Salon mam od strony zachodu i zadrzewionego ogrodu, więc może da radę oglądać w dzień mimo braku rolet.

W sumie zawsze mogę kupić i zwrócić taki projektor
  • Odpowiedz