Aktywne Wpisy
domkasromka +4
#hotelparadise tak trochę zejście z tematu. Które, akcje najbardziej zapadły wam w pamięć z poprzednich sezonów, zarówno te śmieszne jak i jakieś draki. Mi się właśnie przypomniał fastiwal płaczu w piątym sezonie jak Kuba zaczął płakać, a cała reszta za nim.
Malenaa +25
Jeszcze w czwartek sama proponowała spotkanie na ten tydzień. Szkoda bo sama pisała dużo i na pewno pisało się lepiej niż z jakimiś tinderówkami. Poniedziałek wieczur i humor popsuty ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#tinder #podrywajzwykopem
#tinder #podrywajzwykopem
Ten sam post (nie ma różnic w treści, czasem formatowanie wygląda lepiej): https://zmarnowanademografia.pl/posts/likwidacja_porodowek/
W wielu miejscach oznaczałoby to, że najbliższa porodówka byłaby w odległości minimum 60-80 km. Dane wziąłem z publikacji NFZ: link
Dwa przykłady:
- Bogatynia, najbliższe szpitale z porodówkami spełniającymi warunki to Legnica i Jelenia Góra. Do pierwszego miasta jedzie się stamtąd (według map Google) 1.5h, do drugiego 1h10min.
- Drawsko Pomorskie, najbliższe szpitale z porodówkami po takiej reformie to Szczecin, Szczecinek, Piła i Kołobrzeg. Ponownie, czas dojazdu to pomiędzy 1h10min a 1.5h.
I to nie są jedyne tego typu przykłady. Jeśli znajdę trochę czasu, to postaram się zrobić jakieś zestawienie, jak daleko byłyby porodówki po wprowadzeniu limitu 400 porodów rocznie.
Jeśli taka zmiana by weszła, to nasza dzietność by jedynie bardziej zanurkowała, bo ludzie będą się po prostu bali, kiedy szpital będzie tak daleko.
W przypadku Bogatyni dojazd do Legnicy oznaczałby przejechanie w pobliżu 4(!) szpitali, gdzie obecnie są porodówki, a po takiej reformie by je zamknięto (Bogatynia, Zgorzelec, Bolesławiec, Złotoryja), a do Jeleniej 3 (Bogatynia, Zgorzelec, Lubań).
I pomijam już całkowicie, że coś takiego mocno obciążyłoby te szpitale, które ten ruch miałyby przejąć. W takiej Legnicy liczba porodów musiałaby wzrosnąć dwukrotnie, czy szpital jest na to gotowy? Szczerze wątpię.
#dzieci #demografia #ciaza #zdrowie #porod
#zmarnowanademografia (mój tag z różnymi okołodemograficznymi wpisami)
Argument "bo taniej", jest zwyczajnie głupi. Jak już wyżej pisałem, taka zmiana bedzie miała bardzo negatywny wpływ na dzietność.
Geriatrię można powiększyć w Szczecinie, korzystając
Niby z tej samej, ale nie do końca, bo mamy demokrację. Jak geriatria w takich Drawskach nie powstanie, to emeryci zagłosują na tych co to zmienią, a emerytów jest więcej niż tych co chcą rodzić dzieci.
Jak chcą likwidować to muszą znaleźć inny sposób by kobiety docierały do porodówek, a te które nie zostaną zlikwidowane muszą być usprawnione.
Z jednej strony bliskość do porodówki, a z drugiej słaba opieka na oddziale.
Gdyby chcieli likwidować tylko te co mają poniżej 100 porodów to też się trochę znalazło.
Tak, to jest możliwe - Oleśnica już tak robi.
Dziecko przechodzi pod opiekę przychodni.
Ale nadal pozostaje problem mieszkania bliżej szpitala w ostatnich tygodniach ciąży.
@Qullion: tak dokładnie to 6 (plus 1 szpital z jednym porodem przez cały rok, tu podejrzewam że jakaś awaryjna sytuacja) z 331 porodówek. To trochę inna sytuacja niż zamknięcie 111 oddziałów przy tym limicie 400 porodów.
@asique: no właśnie to jest IMO
Jest jeszcze jedno - porody domowe, ale z to wymagałoby szkolenia położnych i oddziałów emergency dla noworodków bo jakiś tam procent porodów domowych jest transportowany do szpitala.
Tymczaasem w Polsce 50% porodów to cesarki, gdzie kobieta leży tydzień w szpitalu.
@pamareum: przypomnisz mi, w których wyborach wybieramy dyrektorów szpitali?
Niemniej fakt, że miałem porodówkę również w swoim mieście w sytuacji awaryjnej był też ważny.