Wpis z mikrobloga

Bez żartów, coraz bardziej poważnie zastanawiem się w razie "W" nad planem B. Jakby wybuchła ewentualna wojna, lub właśnie UE doszlo do poziomu byłego ZSRR - gdzie wyjechać?

Informacja z dziś - twórca telegrama został aresztowany we francji za to, że nie chce wydać kluczy deszyfrujących:
https://wykop.pl/link/7524389/pavel-durov-tworca-aplikacji-telegram-aresztowany-we-francji
To jest niebywałe, że pod naszym nosem wchodzi cenzura. Koleś, który spierdzielił z rosji za to, że nie chciał współpracować z ich służbami i chronił prywatność użytkowników, został aresztowany w europie za... brak współpracy ze służbami i ochrone prywatności użytkowników... xD

Myślę, czy dobre by były filipiny lub tajlandia, albo ewentualnie dominikana lub argentyna. Gdzie mirki polecacie spierdzialć w razie "W"?

#polska #zagranico #zagranica #ue #uniaeuropejska #antyneuropa #antykomunizm #antysocjalizm #socjalizm #komunizm #zsrr #zsre #dominikana #argentyna #filipiny #tajlania
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Kj5s6f2dk7s54o: no śmiać się można, ale jeżeli już wchodzimy do etapu cenzury, to co będzie dalej? Ewentualnie jakie inne kraje są według ciebie "OK"? Już nie mówiąc o innych debilizmach jak CDBC, "mowa nienawiści", masowa imigracja i wzrost zagrożenia że zostaniesz dźgnięty na ulicy albo jakieś inne gówna żeby przy okazji wyciągnąć od ciebie kase jak limity co2 albo dyrektywy budynkowe, zakazy samochodów itp
  • Odpowiedz
no śmiać się można, ale jeżeli już wchodzimy do etapu cenzury, to co będzie dalej?

@lukasj: wujku, nie dyskutuję z twoją oceną stopnia wolności w Europie, oceniaj sobie to jak chcesz, twoja sprawa. Ale wskazując jako bardziej wolne Filipiny, Tajlandię, Dominikanę czy Argentynę, udowadniasz, że albo nie masz o wymienionych krajach żadnego pojęcia albo jesteś zwykłym trollem.
  • Odpowiedz
filipiny

@lukasj: Filipiny to ten kraj, w którym prezydent populista zachęcał do walki z narkomanią poprzez strzelanie do rzekomych dilerów?

argentyna

Zagrożenie przestępczością pospolitą w Argentynie jest wyższe niż w Polsce. Częste są kradzieże i włamania – również z
  • Odpowiedz
@lukasj: nawet jak wprowadzą cenzurę i ograniczenia razy 2, przyjedzie tu (do ue) emigrantów (właśnie między innymi z tej Dominikany, Argentyny i Filipin) x3 to i tak nie znajdziesz bezpieczniejszych i lepszych miejsc do życia w tych krajach trzeciego świata co wymieniłeś. Można do Kambodży i udawać, że jest wyśmienicie.
  • Odpowiedz
@lukasj: O stopniu zamordyzmu danego kraju się nie będę wypowiadać, ale kwestia życiowego "planu B" to w ogóle świetny temat do rozkmin. Jest taki kanał na YT https://www.youtube.com/@DougCaseysTake i strona https://internationalman.com tego samego gościa. Ten temat tam raz po raz się przewija.

Odpowiedz może się różnić w zależności od tego jaki scenariusz obstawiasz - wojna światowa, wojna domowa, zamieszki rasowe (chociaż to bardziej w kontekście państw zachodnich omawiają), epidemie, głód
  • Odpowiedz
Filipiny to ten kraj, w którym prezydent populista zachęcał do walki z narkomanią poprzez strzelanie do rzekomych dilerów?

@an-drzej: stawiam że op jest klinicznym antykomunistą, więc rząd walczący z "czerwonymi" narracyjnie mu leży. Zapomniał tylko sprawdzić, że na Filipinach każdego realnego i wyimaginowanego wroga władzy nazywa się komuchem, żeby bezkarnie go zatrzymywać, nękać, trzymać bez sądu w areszcie a nawet zastrzelić podczas "stawiania oporu przy zatrzymaniu". Op ewidentnie jest takim
  • Odpowiedz
  • 2
Bo skoro rozwody są według niego złe to mogą być nielegalne jak w Filipinach

@Kj5s6f2dk7s54o: xD walcz z chocołem który sam stworzyłeś, tak ta. Jeżeli w filipinach jest takie prawo (o czym nie wiedziałem - dlatego tutaj pytam) to raczej odpada. Ja raczej jestem przeciwnikiem zawierania małżeństw, ale mniejsza o to...

I nie, nie podoba mi się, żeby ograniczać kogokolwiek wolność - niech każdy robi co chce, pod jednym warunkiem - zakaz
  • Odpowiedz
walcz z chocołem który sam stworzyłeś, tak ta. Jeżeli w filipinach jest takie prawo (o czym nie wiedziałem - dlatego tutaj pytam) to raczej odpada.

@lukasj: próbuję zrozumieć to, co napisałeś o pryskaniu na Filipiny przed "opresyjną" UE. W tamtym kraju prawo zabrania rozwodów (jako jedyne oprócz Watykanu) i to jest fakt. Podobnie jak tak po prostu strzelanie przez policję do ludzi podejrzewanych, że są dilerami narkotyków. Podobnie jak nazywanie
  • Odpowiedz
@lukasj UE to najlepsze co nas spotkało m.in dlatego bo to jedyna instytucja na świecie, która ma wystarczającą pozycję, żeby zmusić do czegoś megakorpo - np Apple do USB-C i umożliwienia naprawy ich sprzętu. W stanach korpo robi z ludźmi co chce, u nas mają chociaż trochę trudniej.
  • Odpowiedz