Wpis z mikrobloga

Kupowanie w media expertach albo euro RTV i tego typu sklepach to jakiś chory cyrk. Od zawsze zamawiam takie rzeczy przez internet, ale dziś sobie znalazłem telewizor, był po cenie internetowej więc stwierdziłem, że pójdę i spróbuję wziąć sobie go na raty. Na wstępie powiedziałem, że nie jestem zainteresowany żadnym ubezpieczeniem na produkt i poprosiłem, aby sprawdził gość mi tą zdolność i sprzedał na raty. Zapytał grzecznie na ile chcę, ja odpowiedziałem, że możemy zrobić na 15 rat, powiedział ile by wynosiła rata, ale coś mi nie grało, bo wychodziło trochę więcej niż cena produktu. Zapytałem dlaczego tak a on odpowiedział, że policzył mi z dodatkowym ubezpieczeniem kredytu xD Ja oczywiście mówię, że nie chce żadnego ubezpieczenia ani na telewizor ani na kredyt i niech robi mi te raty bez żadnych dodatkowych kosztów. Nagle rozmowa zmienia się o 180° i gość chamskim tonem mówi mi, że bez ubezpieczenia to jedyne co może mi zrobić to 6 rat, nie więcej. Po chwili rozmowy gdzie już się poddenerwowałem okazało się, że pan może mi zaproponować również 10 rat. Spytałem więc dlaczego przed chwilą mówił, że nie może na więcej niż 6 a on powiedział, że niczego takiego nie mówił i możemy zrobić 10 ale to już jest max xD Powiedziałem, że albo robimy conajmniej 15 albo nie biorę a on odpowiada, że dobrze, możemy wysłać wniosek o 15 i zobaczymy co się stanie. Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego ci ludzie są tak zakłamani i tak boją się sprzedawać bez dodatkowych ubezpieczeń? I co to za różnica dla typa czy wezmę na 6 czy 15 rat? Dawno z tymi debilami nie miałem doczynienia, bo po prostu zamawiałem na allegro i już mi się przypomniało czemu do takich sklepów nie chodziłem. Koniec końców wziąłem ten telewizor za gotówkę i wyszedłem. #mediaexpert #elektronika #agd #rtv #telewizory #telefony #kredyt #januszebiznesu #pracbaza
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pepe_kolchoznik: bo na ubezpieczeniach się dobrze zarabia, więc próbują wciskać jak się tylko da...
Włącznie z tym, że potrafią wmawiać ludziom, że ubezpieczenie jest obowiązkowe, albo wniosek bez niego "nie przeszedł w banku".
  • Odpowiedz
owym ubezpieczeniem kredytu xD Ja oczywiście mówię, że nie chce żadnego ubezpieczenia ani na telewizor ani na kredyt i niech robi mi te raty bez żadnych dodatkowych kosztów. Nagle rozmowa zmienia się o 180° i gość chamskim tonem mówi mi, że bez ubezpieczenia to jedyne co może mi zrobić to 6 rat, nie więcej. Po chwili rozmowy gdzie już się poddenerwowałem okazało się, że pan może mi zaproponować również 10 rat.
  • Odpowiedz
I co to za różnica dla typa czy wezmę na 6 czy 15 rat?

@Pepe_kolchoznik: zajebiście duża, bo jak taki pracownik sprzeda zbyt dużo sprzętu bez ubezpieczeń albo jakichś chorych oprocentowań to sklep nie zarobi na umowie z tym ubezpieczycielem albo parabankiem, który udziela kredytu. Ułamek tej prowizji leci do kieszeni pracownika, ale tylko jak oni wszyscy razem w miesiącu wyrobią średnią, więc sklep może wszystkim uciąć premie.
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik @Pepe_kolchoznikdla dla kontekstu wyposazam właśnie dom, oferty z euro RTV / media expert wypadają w ratach 0 tak samo albo gorzej jakbyś kupił lepszy sprzęt na raty rynkowe (10-14%) u Mireczka który specjalizuje się w tego typu sprzętach. 0 raty to złódna opcja, że niby nie płacisz odsetek ale dostajesz gówniany sprzęt w zamian
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik:
Prowizje od sprzedazy ubezpieczen to ich zrodlo dodatkowej premii.
Zle sie zachowal i nic go nie tlumaczy.
Jedynie co wiem bo chcialem tam kiedys pracowac, to to ze maja do wyrobienia normy sprzedazowe i kierownikow nie interesuje jak to zrobia. Maja miec na koniec miesiaca tyle i tyle albo wylotka.
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik: te ubezpieczona to jest pic na wodę, oni zarabiają na nich. To czy na 15 rat czy 10 to nie jest decyzja jego, tylko banku, bo to bank udziela ci pożyczki. Ja bym go z----ł osobiście tam w tym sklepie
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik: Dwa razy się na to naciąłem, od tamtego momentu robię w tych samych sklepach wnioski samodzielnie online i nigdy nie ma problemu. Bez kolejki, bez dziwnych dodatkowych produktów, odpowiedź w 2 minuty, do tej pory zawsze pozytywna i zawsze raty 0%. To podejście "na ile by Pan chcial" też jest w---------e, bo wtedy zwykle wychodzi ci jakieś RRSO rzędu 12-20%, a prawie każdy sklep ma zerówki jeśli weźmiesz konkretną
  • Odpowiedz
  • 15
@frotto_chustka

@Pepe_kolchoznik @Pepe_kolchoznikdla dla kontekstu wyposazam właśnie dom, oferty z euro RTV / media expert wypadają w ratach 0 tak samo albo gorzej jakbyś kupił lepszy sprzęt na raty rynkowe (10-14%) u Mireczka który specjalizuje się w tego typu sprzętach. 0 raty to złódna opcja, że niby nie płacisz odsetek ale dostajesz gówniany sprzęt w zamian

Ale przecież w MediaExpert / RTV są
  • Odpowiedz
@Harven

To czy na 15 rat czy 10 to nie jest decyzja jego, tylko banku, bo to bank udziela ci pożyczki. Ja bym go z----ł osobiście tam w tym sklepie

A jednak nie dostał na 15 rat, bo bank odmówił. Pewnie ten sprzedawca wiedział o tym i dlatego chciał dać na 6.
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik: w takich sieciówkach nie chodzi głównie o marżę na sprzęcie a o usługi posprzedażowe. taki handlowiec to nawet woli nie sprzdać gołego. zmarnowany towar. oczywiście sprzedać klientówi raty, itd... to podstawa . dzięki tzw. dłużeszmu ubezpieczeniu gwaranem przestaje być producent a inna spółka , np. hestia. Ja od lat tylko prez internet kupuję
  • Odpowiedz
@Pepe_kolchoznik: @JestemKrzysio to jest w ogóle chore co oni potrafią o-----ć by wcisnąć ubezpieczenie.
Moja historia z RTV euro agd. Idę zrealizować bon i kupić tv. Typ zaczyna od razu namawiać na ubezpieczenie. Pytam czy obejmuje ono rzeczy, które mnie najbardziej interesują. "No pewnie!" Po podpisaniu kwitu zaczął prawie robić imprezę przy kasie i chwalić się wygraną. A potem próbował mi wciskać jeszcze jakieś inne losowe rzeczy. Ogólnie podejście
  • Odpowiedz