Wpis z mikrobloga

zbudowałem antenę z tego filmu, na AM jest ona kompletnie głucha. odbiera jedynie lokalne stacje FM. jestem pewien, że nie popełniłem żadnego błędu. podpowiecie coś? odbieram na rtl sdr tym srebrnym
#krotkofalarstwo #sdr #nasluch
kretik112 - zbudowałem antenę z tego filmu, na AM jest ona kompletnie głucha. odbiera...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po pierwsze: antena nie rozróżnia rodzaju emisji. Dla niej nie ma to znaczenia. Natomiast ma znaczenie w przypadku częstotliwości, na której słuchamy. Antena ma być dopasowana do pasma, w którym nasłuchujemy. Tylko tyle. Po drugie: daj sobie spokój z "mądrościami" Sierra Echo. Ten delikwent jest odklejony. To tyle z mojej strony.
  • Odpowiedz
  • 3
@superheterodyna nie jest może aż tak źle i gość na pewno sporo ludzi zaraził ale fakt jako znawcę na dłuższą metę to kiepski wybór.
@kretik112 jak wyżej koledzy wspomnieli czy to AM czy FM nie ma znaczenia dla anteny. Dla niej liczy się jedynie częstotliwość fali. No chyba że przez AM i FM masz na myśli opis pasm na wielu klasycznych radiach to fakt bo tam AM to zazwyczaj fale
  • Odpowiedz
  • 1
@kpv15: zaraziłem się na dobre SWL-ingiem. zabawę zacząłem od radyjka globalnego Sony ICF-SW11. Z powodu braku możliwości dokładnej identyfikacji częstotliwości stacji radiowych postanowiłem zbudować antenę i przenieść się na SDR-a. zdziwiłem się, bo zmontowałem antenę dokładnie tak jak na filmie a mimo wszystko odbierała wyłącznie FM.
  • Odpowiedz
  • 3
@kretik112 ok czyli fale krótkie. Ogólnie to z tymi pasmami jest tak że anteny bywają spore. Ta konstrukcja od Andrzeja jest chyba dosyć kontrowersyjna. Osobiście na kf używałem do odbioru po prostu długiego druta. Kolejnym krokiem są dipole tylko te są spore. Może ktoś inny lepiej doradzić bo osobiście siedzę w pasmach 10m wzwyż .
  • Odpowiedz
  • 0
@kpv15: Najgorzej, że nie mam zbytnio jak rozwinąć "skrzydeł" bo mieszkam w bloku. Co sądzisz o antenie mini whip? pokrywa pasmo które mnie interesuje tylko nie wiem czy znów się nie zawiode.
  • Odpowiedz
@kretik112: nie chcę doradzać w temacie czegoś czego nie testowałem. Osobiście właśnie z powodu tego że mieszkam głównie w bloku poszedłem w kierunku ukf'u. Anteny są mniejsze i łatwiej coś upchnąć na balkonie lub wyskoczyć w teren. mini whip ogólnie cieszy się dobrymi opiniami więc możesz próbować. Ale weź pod uwagę jeszcze fakt że w bloku masz masę śmieci siejących w eterze głównie na falach krótkich i może się okazać
  • Odpowiedz
  • 0
@kpv15 Zdaje sobie sprawę z ilości zakłóceń emitowanych w zabudowie wielorodzinnej, większość transmisji na falach krótkich odbywa się w nocy, a jak wiadomo w nocy jest mniej zakłóceń. Kiedyś udało mi się moim radyjkiem odebrać stację z Madagaskaru ( ͡º ͜ʖ͡º)
Przemyślę jeszcze kilka razy kupno mini whipa bo najsensowniej będzie chyba przerzucić się w nasłuchy terenowe.
  • Odpowiedz