Wpis z mikrobloga

Pytanie do speców od fotowoltaiki z magazynem. Dostałem 2 wyceny instalacji o mocy 10 kW z magazynem energii o pojemności 10 kWh.

Pierwsza na panelach Jinko Tiger 470W z magazynem Huawei Luna 2000. (Realna pojemność 10). Koszt całkowity 73 k

Druga na panelach Canadian Solar CS6.1-60TB-500 500W z magazynem FoxESS ECS2900 -H3. (Realna pojemność 8.7). Koszt całkowity 52 k.

Pierwsza opcja jest sporo droższa o 21k. Obie firmy z długim stażem ponad 10 lat na polskim rynku. Stac mnie na obie opcje ale zastanawia mnie skąd tak drastyczna różnica w cenie. Czy Canadian solar i foxess to jakieś tanie firmy typu Xiaomi ? Miał ktoś doczynienia z tymi markami?

#fotowoltaika #magazynyenergii #energetyka #prad
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@losbaltica: oferta #1 jest duuuzo lepsza

tak foxess to takie gorsze xiamoi, może nawet mniej niż Xiaomi
panele candina solar, w sumie chyba pierwsze widzę..
jinko mam sam

jak masz jakieś cienie, gdzie będą panele weź od razu optymizatory do huawei
  • Odpowiedz
@losbaltica: Panele nie maja duzego znacznia. Canadian Solar tez duża frima. Ważniejsze jakie to sa dokładnie panele jaka sprawność temperaturowa jakie falowniki, jakie magazyny, trzeba sobie spojrzeć w cenniki w dane techniczne, jakich funckji oczkeujesz, wpsółpracy z innymi elemntami typu w przyszłości ładowarka EV i wtedy podjąć decyzję. Ja mam Fronius+Jinko a głónie dlatego że podobały mi sie wykresy od froniusa :)
  • Odpowiedz
@losbaltica: drogo deko
Jeśli planujesz kiedyś powiększać magazyn energii to popatrz na luna 7kwh
Można zrobić 7/14/21kwh
To taka nowsza większą wersja luny

Panele weź najprostsze a renomowanej firmy która realizuje gwarancję w unii
  • Odpowiedz
@losbaltica: Ceny komponentów bazowych (zwłaszcza paneli) spadły o 40-60% względem poprzedniego roku... Inflacja to jest w marży wykonawcy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Na tańszym foxie finalnie (po odliczeniu przyszłej dotacji z której środki są już teraz rozdysponowane) wyjdzie 29 000 zł - przelicz ile lat sie zwraca przy założeniu, że rachunki za prąd nie spadną o 90% tylko o około 50-80%.

Dla ciekawostki: Tydzień temu sprzedany
  • Odpowiedz
@losbaltica: Pisząc o spadku rachunków miałem na myśli spadek spowodowany inwestycją w PV i magazyn. Jeżeli teraz za prąd płacisz średnio np. 600 zł/miesiąc to po inwestycji będziesz płacił 150-300 zł/ miesiąc.

Te 28k netto to koszt samych komponentów/materiału (kwota może zostać pomniejszona o 50% poprzez skorzystanie z dotacji).
  • Odpowiedz
czemu rachunki z prąd mają spaść? Raczej nie zanosi się na to w najbliższym czasie.

@losbaltica: no bo w tym roku od lipca prąd potaniał i od nowego roku też na pewno potanieje. To nie jest wiedza tajemna. No chyba, że jakaś kolejna wojna wybuchnie.

Pytanie tylko ile z paneli/magazynu skorzystam w okresie zimowym, pewnie niewiele

w ogóle(kilka %). Taka instalacja to czysty debilizm, dobierasz instalację do BIEŻĄCEGO zużycia, wyjdzie
  • Odpowiedz
  • 0
@SpokojnyPan: w sumie racja, zmniejsze instacje do 7kW. Natomiast co do magazu to zostawię 10, po 1 z tego co się orientuje to przy obecnej formie dotacji 10 wychodzi niewiele drożej co 5. A po 2 w mojej okolicy parę razy w roku prądu ucinają, to będę mógł agregat skreślić z listy zakupowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@losbaltica: ogólnie to warto przy wyliczeniach brać jeszcze maksymalny wydatek baterii, bo często jest max 2kW mocy w danym momencie, także jak odpalisz coś mocniejszego np. czasjnik i pralkę to i tak będzie się podpierać prądem z sieci częściowo. Ogólnie trzeba duż osamemu pomyśleć i rozumieć co się dzieje, żeby dobrze dopasować instalację. Także udanych wakacji ;)
  • Odpowiedz
@losbaltica: Jinko są ok ale inwerter to ty lepiej weź minimum - SOFAR HYD 10KTL-3PH - bo jak odpalisz pompę ciepła i płytę indukcyjną z piekarnikiem to będzie lipa bo 8kW przeskoczy wydolność tego plastikowego Foxa... i będzie brak prądu.
  • Odpowiedz