Wpis z mikrobloga

@Ostatnie_Tango: Sztabki są zamknięte w certipakach, które z wiekiem mogą się rozwarstwiać. Sztabkę z podniszczonym certipakiem lub tym bardziej bez certipaku może być ciężej upłynnić, więc trzeba uważać, by ich nie popsuć. Monety mają ten plus, że są w kapslach i możesz je w każdej chwili wyciągnąć, zmierzyć, a także zbadać ich charakterystyczny dźwięk za pomocą aplikacji w telefonie, dzięki czemu łatwiej udowodnisz, że są prawdziwe. Do tego monety posiadają
  • Odpowiedz
@Ostatnie_Tango Ja mam trochę inne zdanie niż tu wszyscy. Złoto to nie inwestycja a zabezpieczenie. Kupować złoto żeby myśleć o sprzedaży, to już lepiej iść w etf. Spread na fizyku jest za duży. Fakt, że jak kupować fizyka to tylko 1oz i większe. Mam trochę monet ale sztabki z certyfikatem luzem. W razie problemów finansowych upłynniasz etf jako pierwsze a fizyka to tylko w razie W (wtedy już będzie się liczyć
  • Odpowiedz
@Tabasco666: Jestem świeży w temacie, może świezaki lubią sztabki :), muszę przetrawić to w głowie, przemyśleć za i przeciw może się przekonam do monet, czy czas na to :) pewnie za rok i tak będzie złoty mniej warty
  • Odpowiedz
@thoorgal: wydaje mi się zę może być inwestycja długoterminową, bardziej myślę w stronę nietracenia wartości zgromadzonych pieniędzy, przetrzymanie wartości. Wolę fizyczne, a dlaczego jest tak że 1oz jest w przeliczeniu droższy za gram niż np 20g? Chodzi o kult uncji?
  • Odpowiedz