Wpis z mikrobloga

Po Stellaris wziąłem się za CK3 i proszę o poradę :) po stracie Władcy zazwyczaj mam problem z buntujacymi się wasalami. Wytłumaczy mi ktoś proszę jak podbijać ziemię aby były pod naszym władaniem a nie wasali i jeżeli już mam wasala czy da się uczynić ziemię swoją? Czy życie z wasalami to normalny element gry?

Druga sprawa to właśnie zaczynanie zabawy od jakby nowa po przejęciu władzy po śmierci króla. Spada dochód, wasale się buntują itd. Jest na to rada?

#ck3 #strategie #crusaderkings3
grzegorz-kuczkowski - Po Stellaris wziąłem się za CK3 i proszę o poradę :) po stracie...

źródło: temp_file115925964386710906

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzegorz-kuczkowski: poczytaj może o systemie politycznym w Średniowieczu. Problemy z wasalami były ciągle. W zasadzie skończyły się gdy weszła na całego artylerią i wasali nie było stać na takie zabawki i władca mógł rozjechać szybko zamek wasala.
  • Odpowiedz
  • 2
@grzegorz-kuczkowski wykorzystuj swojego claima do podbijania zamiast wasali, bo inaczej oni dostaną a nie Ty.
Na authority (czy jak tam było to nazwane) 3 chyba możesz zabrać wasalowi ziemię, ale oczywiście nie tak z czapy bo będziesz Tyranem i się zbuntują jeszcze bardziej niż normalnie buntują ( ͡° ͜ʖ ͡°) szukaj na nich haków lub je fabrykuj, to pozwala wrzucić wasala do więzienia + zabrać ziemie. Drugi
  • Odpowiedz
@grzegorz-kuczkowski: Jeśli podbijasz sąsiadów z claimów Twoich dworzan, to oni dostają ziemię. Jeśli podbijasz z claima do tytułu z wasalami, to dostajesz terytoria z claima razem z wasalami. Holy war pozwala podbić całe terytorium bezpośrednio. Chyba musisz być righteous lub fundamentalist do tego.

Na wyższych poziomiach autorytetu można odbierać ziemię. Ale to zazwyczaj daje tyranię. Aby uniknąć tyranii
1. Odbieraj przestępcom. Mordercy i pokonani buntownicy to przykład. Ksenofobiczne religie pozwalają odbierać ziemie
  • Odpowiedz
@Glassius dzięki za profesjonalne rady! Mam jeszcze pytanie w sprawie jak najkorzystniejszego układu zysku w złocie który można osiągnąć. Ostatnio udało mi się mieć zysk na poziomie 100 złota miesięcznie, które teraz spadło do 40. Oczywiście była zmiana na tronie itd. ale nie wiem czy nie namieszałem przy podziale królestw. Generalnie chodzi mi jak maksymalizować zyski i jak dzielić i czy w ogóle dzielić się królestwami. Mam cesarstwo Irlandii ale komu
  • Odpowiedz
@grzegorz-kuczkowski:
Ma to ogromny wpływ. Wasal płaci średnio 10% swojemu seniorowi. Połowę, jeśli nie jest seniorem de iure. Czyli przepływ kasy wygląda przykładowo tak
5g->książe Kentu-0,5g->król Anglii-0,05g->cesarz Irlandii

Oczywiście król Anglii płaci Ci więcej, bo ma innych wasali i swoją domenę. Ale od księcia Kentu do Ciebie przepłynie tylko 1% jego
  • Odpowiedz